nieuws

Herbouw New Orleans op een andere plek

bouwbreed

new orleans – De voorzitter van het Amerikaanse Congres, J.D. Hastert, heeft gisteren voorgesteld New Orleans niet op de huidige plek te herbouwen. Volgens Hastert is dat verspilling van miljarden dollars. “Een bulldozer lijkt me de beste oplossing voor wat er nu nog in de stad overeind staat,” aldus de Republikeinse afgevaardigde in een kranteninterview.

Hastert deed de suggestie voordat het Congres een wet goedkeurde waardoor ruim tien miljard dollar beschikbaar komt voor de hulp aan de door orkaan Katrina getroffen gebieden. “Het heeft geen enkele zin heel veel geld in de wederopbouw van een stad te steken die meer dan 2 meter onder zeeniveau ligt. Want het gaat niet om New Orleans alleen. Er moeten ook miljarden naar kustversterking in de regio.”

Nadat Hastert fors bekritiseerd was door andere politici die vooral het moment van de uitspraak hekelden, zwakte de Republikeinse afgevaardigde zijn opmerkingen af. “Ik besef dat dit het tijdstip is waarop we nog aan zoveel andere zaken moeten denken. En ik bedoelde niet dat ik die geweldige historische stad wil slopen, maar dat we heel goed moeten nadenken over de toekomst van het gebied. “

In de komende weken zal de discussie in de Verenigde Staten over de wederopbouw van één van Amerika�s belangrijkste havensteden nog wel heviger losbarsten. Politiek ligt het opgeven van een complete stad gevoelig, maar financieel is er wat voor te zeggen. Zeker gezien het feit dat de zeespiegel in de komende decennia niet zal dalen.

Gisteren erkenden de ingenieurs van het US Army Corps of Engineers dat ze er nooit rekening mee hebben gehouden dat de dijken in de stad het zouden begeven.

In alle rampenscenario�s die ooit voor New Orleans gemaakt zijn gingen deskundigen van de Federal Emergency Management Agency, dat is belast met de bestrijding van rampen, ervan uit dat de dijken te laag zouden zijn, niet dat ze zouden breken. Dat dat nu toch is gebeurd, verklaart voor een deel de enorme chaos in de stad. Premier Balkenende maakte vrijdag bekend dat Nederland het fregat Hr. Ms. Van Amstel met hulpgoederen vanaf de Antillen onderweg is naar New Orleans. Mocht de Amerikaanse regering erom vragen dan is die hulp tijdig aanwezig. Daarnaast stelt Nederland expertise op het gebied van wateroverlast en dijkdoorbraken, identificatieteams, pompen die schoon drinkwater kunnen leveren, F-16�s en een duikpeloton van Defensie ter beschikking. Maar dat alles is afhankelijk van de behoefte van de Amerikanen, aldus Balkenende.

Het opgeven van een complete stad ligt gevoelig

Reageer op dit artikel