nieuws

Gevelmetamorfose Hoppenhof bij station Heerlen

bouwbreed

heerlen – Met de renovatie van het gebouw Hoppenhof bij station Heerlen is de eerste fase van het Maankwartier begonnen. Aannemer I.J. Lemmens uit Maastricht geeft de gevel een ingrijpende metamorfose.

De gebogen en ronde vormen die de stationswijk Maankwartier zo gaan kenmerken, zijn ook terug te vinden in het gebouw.

De bogen op de begane grond zorgen voor een open verbinding met de nieuwe busterminal. Door het gebouw aan één zijde met een verdieping te verhogen, wordt de aansluiting gevonden met de ronde vorm van de traverse over het spoor. In het gebouw komen volledig nieuwe technische installaties. De liften die een esthetische facelift krijgen, worden in zijn geheel gerenoveerd.

De renovatie is noodzakelijk omdat het gebouw gedateerd is. Maar belangrijker is, stelt opdrachtgever NS Vastgoed, dat het pand wordt klaargemaakt om aan te kunnen sluiten op de volgende fasen van het Maankwartierproject, dat zo�n 140 miljoen euro gaat kosten.

Met de stationswijk wil bedenker en kunstenaar Michel Huisman de oude mijnstad weer nieuw leven inblazen. Het wordt een kwaliteitssprong in de stationsomgeving van Heerlen; nu nog naargeestig met veel junks, daklozen, kleine criminaliteit en internationaal drugsverkeer. Door een plein over het spoor te bouwen, hoeven passanten niet meer door de reizigerstunnel en lost het in Heerlen in één keer alle problemen op.

De renovatie van de Hoppenhof zal in juni 2006 gereed zijn. Het architectenbureau Satijnplus Architecten heeft nauw samengewerkt met kunstenaar Huisman om zijn idee uit te werken tot dit bouwkundige ontwerp. In aansluiting op de renovatie wordt in opdracht van de gemeente Heerlen de nieuwe busterminal en de noordelijke uitgang van de spoortunnel begin 2006 aanbesteed. De gemeente is ook opdrachtgever voor de openbare ruimte en alle infrastructuur, dat eem investering vraagt van 46,6 miljoen euro.

Ondergronds

Het station, alleen toegankelijk voor reizigers, krijgt twee hallen met aan de noordkant het nieuwe busstation. In de volgende fasen van het Maankwartierproject volgen de ondergrondse parkeergarages en de traverse over het spoor.

Verder bestaat het Maankwartier dat naar verwachting over zes jaar klaar is en in losse onderdelen wordt aanbesteed, uit 110 woningen, een hotel, horeca, winkels, kantoren, en zes parken en pleinen die een intieme sfeer moeten scheppen. Zoals een stedelijk Maanplein in een halve cirkelvorm en een plein dat het �Eerste Kwartier� zou kunnen heten met loggia�s rondom en acht manen aan grote krullen die �s avonds verlicht schijngestalten van de maan tonen.

Reageer op dit artikel