nieuws

Gemeenten komen samen met extra eisen IJzeren Rijn

bouwbreed

weert – Zeven Belgisch- en Nederlands-Limburgse gemeenten eisen onder meer tunnels, geluidsschermen en omleidingen om de overlast voor mens en natuur tot een minimum te beperken.

De gemeenten Neerpelt, Overpelt, Hamont, Cranendonck, Weert, Heythuysen en Haelen hebben een bureau ingeschakeld dat deze eisen moet gaan formuleren. Dit pakket van eisen wordt in oktober aangeboden aan de Belgische en Nederlandse verkeersministers.

Aanleiding is het verzoek van Belgische vervoerder Dillen & Le Jeune Cargo (DLC) aan ProRail een deel van de IJzeren Rijn nog dit jaar te mogen gebruiken voor goederentransporten. De spoorlijn loopt dwars door de bebouwde kommen van drie Belgische gemeenten en van Weert.

ProRail heeft het opknappen van dit stuk spoor uitgesteld in afwachting van een zitting van de Roermondse bestuursrechter op 20 september. Die buigt zich over bezwaren van de Limburgse Milieufederatie tegen de opknapbeurt. De week daarop luistert de Rotterdamse rechtbank naar bezwaren van Weert en Cranendonck tegen treinen over dit stuk rails.

Reageer op dit artikel