nieuws

Faillissementen in Belgische bouw op weg naar record

bouwbreed

brussel – In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er in België al 710 bouwbedrijven failliet verklaard hetgeen 5,5 procent meer is dan in de overeenkomstige periode in 2004.

De bouw wordt daarmee procentueel getroffen door de hoogste stijging ooit, gevolgd door de horecasector waar 4,7 procent meer bedrijven (868) failliet werden verklaard. In de horecasector hebben echter ook enkele honderden bedrijven dit jaar hun deur gesloten zonder failliet te gaan. Ze zijn gewoon opgehouden omdat ze niet meer rendabel waren. In totaal gingen er in België dit jaar al 5005 bedrijven (+ 0.37 procent) failliet, hetgeen eveneens een absoluut record is. Verwacht wordt dat het aantal faillissementen op jaarbasis dit jaar boven de 8000 zal uitkomen en ook dat is in het verleden nog nooit gebeurd. Volgens het handelsinformatiebedrijf Graydon België, dat de cijfers over faillissementen bijhoudt, vertonen de bouw en de horecasector geen tekenen van herstel. Volgens andere bronnen echter kent de bouw momenteel een opleving wat blijkt uit de spectaculaire verdubbeling van het aantal aanvragen voor een hypotheeklening bij grote banken als Fortis, Axa, KBC enz.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels