nieuws

Een nieuw type cataloguswoning is geboren Projectgegevens:

bouwbreed Premium

breda – Tussen de andere cataloguswoningen in Heilaarpark is het op zn zachtst gezegd een vreemde eend in de bijt. Van verre valt de loods van ruim 27 meter lang en krap 6 meter hoog op in de weids opgezette nieuwbouwwijk in Breda. De Romneyhal met aanbouwtjes biedt een alternatief voor traditionele catalogusbouw.

“Met hetzelfde bouwvolume ben je bij normale catalogische bouw 15 tot 20 procent duurder uit”, vertelt architect Arco Zweistra over zijn creatie van bijna 1200 kubieke meter. De geïsoleerde Romneyhal, ooit bedacht door de Amerikaanse legergeneraal Romney omdat de lichte golfplaten bebouwing zo makkelijk is te transporteren, op te bouwen en weer af te breken, is volgens hem een van de voordeligste bouwwerken die je maar kunt bedenken. “Je ziet zulke hallen ook als opslag op bouwterreinen voor de hsl, bedrijfshal of vliegtuigstalling.”

De opdrachtgever, amateurvlieger, verliefd op hangars en op vroegere woonplekken altijd ruim behuisd geweest, had graag een oude fabriekshal gekocht. Toen dat niet lukte, besloot hij zoiets zelf te laten bouwen. Op papier stond al een huis met een verwijzing naar een loods toen hij contact zocht met de Rotterdamse architect van studio NL-D. Zweistra: “Ik opperde: �Als je dan toch een loodsvorm wilt, waarom dan niet een echte?�”

�Huisjeshuis�

Hij heeft het concept het �huisjeshuis� genoemd omdat het bestaat uit een verzameling standaardbehuizingen met als basis het geïsoleerde bedrijfshallensysteem.

In het specifieke geval van Breda zijn twee gepotdekselde tuinhuisjes gekoppeld aan de basis als kantoorruimte, een groente- en fruitkas in de tuin als extra �buiten�badkamer, een Siberische boomstammenhut als sauna. Via de straatgoot langs de hal wordt het regenwater geleid naar een standaard pompput in de tuin. Het water wordt gebruikt voor toiletspoeling en tuinbesproeiing, maar ook als dompelbad bij de sauna. Het bouwproces is overzichtelijk en snel.

“Als bouwer en architect ben je in deze constructie vooral een regisseur”, zegt Zweistra. “Iedere leverancier doet zijn eigen ding. De hallenbouwer bouwt de hal, de kassenbouwer bouwt de kas, het boomstamhutje komt in een grote doos en goede gebruiksaanwijzing rechtstreeks uit Rusland en is als bouwpakket eenvoudig in elkaar te zetten.” Het volgende huisjeshuis is volgens hem vanaf de fundering op te leveren in ongeveer twee maanden.

Omdat het huis in Breda de eerste is in een reeks heeft Zweistra wel mallen moeten ontwikkelen voor de polyester manchetten die als koppeling dienen tussen de aanbouwtjes en de loods, maar ook worden gebruikt voor ramen en deuren.

Een inventarisatie van standaardelementen die Zweistra in een catalogus gaat onderbrengen, maken in combinatie met de verschillende loodsvormen en -maten enorm veel variaties mogelijk. Een nieuw type cataloguswoning is geboren.

“Het is een alternatief voor de nogal saaie, beperkte, traditionele, maar relatief goedkope catalogusbouw”, zegt Zweistra. Heilaarpark staat er vol mee, terwijl het stedenbouwkundig plan toch als doel had experimentele contrastrijke architectuur te stimuleren in de nieuwbouwwijk met kavels variërend van 600 tot 3300 vierkante meter bestemd voor vrijstaande woningen.

“De welstandseisen zijn minimaal, maar de meesten waren al dolblij met een kavel. Wil je dan ook nog een bijzonder huis, dan ben je veel geld kwijt aan ontwerpkosten”, verklaart hij waarom de ambities van het stedenbouwkundig plan niet zijn waargemaakt. “Voor de bouwer kleeft aan een cataloguswoning weinig risico en al met al is het huis voor een goede prijs te bouwen. Dat lijkt slim, maar is dat het wel? Het doet niets met de ontwikkeling van de bouwtechniek en uiteindelijk betaal je je huis ook in kilo�s.”

Temidden van de zware gemetselde huizen, vindt Zweistra het de meest perfecte plek om zijn concept uit te proberen. Staan de naburige woningen op palen, voor de lichte loods, die bestaat uit een draagconstructie van staal en een gesandwichte buitenbeplating, is slechts een simpele plaatfundering nodig van 18 centimeter dik. Accepteer je daarnaast ook standaard, vaak massageproduceerde producten, dan hou je een hoop budget over voor speciale wensen van de opdrachtgever, is zijn redenatie.

Zoals de glasvliesgevel met een oppervlakte van 40 vierkante meter. Die is, omdat de wand op het zuiden ligt, geïntegreerd in het wandverwarmingsysteem dat werkt via lagetemperatuurstraling. De halfronde vorm van de Romneyhal is daarbij ideaal. Tussen de binnen- en buitenbeplating is in de golven van de binnenste golfplaten 1,6 kilometer wandverwarmingsslang gevlochten in dertien apart te regelen groepen.

Het systeem reageert snel omdat niet zoals bij vloerverwarming een grote massa opgewarmd hoeft te worden. De zonneklep boven de glasgevel houdt de zon in het warme seizoen buiten. In de winter kan de zon door de lagere stand wel het glasvlak aanstralen zodat deze wand als bij een kas de binnenruimte mee kan verwarmen. De wandverwarming reageert direct zodat het niet te warm wordt. Om koudeval bij de glaswand te voorkomen zijn er ook door de bovenste horizontale glasvliesregels verschillende meters verwarmingsslang meegevlochten.

“Eigenlijk is de loods een grote radiator”, zegt Zweistra. “Omdat je met straling werkt, kun je de hal ook koelen. Zo is het huis af te stemmen op elk klimaat overal ter wereld. Per helikopter zijn de lichte bouwmaterialen makkelijk te vervoeren. Of het huisjeshuis nu op de Noordpool staat of in de woestijn. Dat maakt niet uit.”

Opdrachtgever: Familie Free/Stibbe uit Breda

Aard van de opdracht: ontwerp en uitvoering familiehuis

Vloeroppervlak: 425 vierkante meter

Binnenvolume: 1170 kubieke meter

Bouwsom: 280.000 euro

Bouwkosten per vierkante meter: 660 euro

Bouwkosten per kubieke meter: 240 euro

Huidige status: 90 procent gereed

Reageer op dit artikel