nieuws

Detector spoort lek op met gasmengsel

bouwbreed

dordrecht – Sensistor Technologies uit Dordrecht toonde op de No-Dig vakbeurs in Ahoy� Rotterdam twee nieuwe detectoren om lekken in buizen op te sporen. Het zijn de H1000 en de H2000 Plus. De buis wordt gevuld met een gasmengsel van 95 procent stikstof (N2) en 5 procent waterstof (H2). De detector neemt daarna zelfs een […]

dordrecht – Sensistor Technologies uit Dordrecht toonde op de No-Dig vakbeurs in Ahoy� Rotterdam twee nieuwe detectoren om lekken in buizen op te sporen. Het zijn de H1000 en de H2000 Plus. De buis wordt gevuld met een gasmengsel van 95 procent stikstof (N2) en 5 procent waterstof (H2). De detector neemt daarna zelfs een zeer geringe lekstroom waar, bijvoorbeeld als een haar in een koppeling terecht is gekomen.

De detectoren zijn ook geschikt om lekken in ondergrondse buizen en leidingen op te sporen. Het gas komt dan door de bodem naar boven. Door vergelijking van de gedetecteerde hoeveelheden op diverse plaatsen is nauwkeurig vast te stellen waar het lek zich bevindt. De detector kan met een wagentje over de grond worden voortbewogen, de computer wordt over de schouder gedragen.

De H1000 stelt zelf zijn gevoeligheidsbereik in. Dankzij een ingebouwde accu hoeft hij niet op het stroomnet aangesloten te zijn. De H2000 Plus is geschikt voor integratie in een automatische testinstallatie voor lekdichtheid. Het gebruikte gasmengsel reageert niet met andere gassen, is niet giftig en leidt niet tot corrosie. De lekdetectie met de �waterstofmethode� van Sensistor Technologies wordt wereldwijd reeds toegepast in productiebedrijven, zoals Vaillant, DaimlerChrysler en Airbus. Hij leent zich ook goed voor het opsporen van lekken in onder druk staande buizen met kabels voor telecommunicatie. Het hoofdkantoor van Sensistor Technologies is gevestigd in Zweden.

Reageer op dit artikel