nieuws

Dakbedekking van elastomeer-epdm gaat 70 jaar mee

bouwbreed

würzburg – Dakbedekking van elastomeer-epdm gaat volgens berekeningen, gebaseerd op waarnemingen in de praktijk, meer dan 70 jaar mee. Rekening houdend met de grote verscheidenheid aan dakopbouwen en belastingen in West-Europa, mag de levensduurverwachting dan ook gesteld worden op minimaal 50 jaar.

Dat is de conclusie van een onderzoek, uitgevoerd door het kunststofcentrum SKZ in het Duitse Würzburg. De opdrachtgevers waren de Duitse rubberindustrie WDK en de vereniging van producenten van epdm in de Benelux VESP.

Het kunststofcentrum onderzocht 39 projecten uit een referentielijst van de epdm-producenten. De leeftijd varieerde van 5 tot 30 jaar.

Bij alle daken bleek de bedekking zijn functie nog te vervullen. Het ging om daken zonder ballast of bescherming. Op het oog was geen veroudering zichtbaar. De elasticiteit, bepaald door de rek bij breuk, bleek zelfs bij het 30 jaar oude dak nog meer dan het dubbele van de minimumgrens die het SKZ hanteert voor een functionele waterdichtheid. Uit berekeningen bleek dat die grens voor deze daken pas wordt bereikt na meer dan 70 jaar.

Van de epdm werden monsters genomen, die in het laboratorium twee jaar lang versneld werden verouderd. In het laboratorium werden de mechanische eigenschappen bepaald. Dat gebeurde ook met nieuwe epdm-folie van dezelfde fabrikanten. Uit het monster van 30 jaar oud kon bij 42 graden Celsius als gemiddelde warmtebelasting zelfs een levensduur van meer dan 100 jaar worden berekend.

Reageer op dit artikel