nieuws

Amsterdam bouwt middelduur

bouwbreed

amsterdam – Rabobank Vastgoed en de Amsterdamse corporaties Het Oosten en De Key starten een beleggingsfonds voor de bouw van 2.500 middeldure huurwoningen. De benodigde 500 miljoen euro wordt door institutionele beleggers, bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars, bij elkaar gebracht.

Verloopt alles volgens plan, dan start begin volgend jaar de bouw van de eerste driehonderd woningen. Hiervoor is 60 miljoen euro beschikbaar. De komende vijf jaar breidt het fonds het bestand uit naar zo�n 1300 woningen. De huizen krijgen een oppervlakte van minimaal 90 vierkante meter en kosten zeshonderd tot duizend euro per maand.

Wanneer de rest van de geplande 1200 woningen opgeleverd worden is niet duidelijk. “Het hangt af van de belangstelling voor het fonds bij institutionele beleggers hoe snel we het kunnen vullen”, licht woordvoerder E. Moeksis van Rabobank Vastgoed het tijdspad toe. De initiatiefnemers hebben ieder een belang van 5 procent in het fonds en steken daarmee elk 25 miljoen euro in het fonds.

De leden van de vereniging van institutionele beleggers IVBN, waaronder Bouwfonds, ING Real Estate, BPF Bouwinvest en Interpolis, hebben volgens Moeksis enthousiast gereageerd op de plannen voor het fonds. Wie er daadwerkelijk in stapt wil hij niet zeggen.

Het woningbestand van het fonds wordt door een nieuw op te zetten projectontwikkelaar neergezet. Rabobank Vastgoed levert de directeur, Het Oosten en De Key zorgen als aandeelhouders van de onderneming voor de toezichthouders.

Beleggers tonen volgens Rabobank Vastgoed vooral interesse omdat de twee woningbouwcorporaties die meedoen ervoor zorgen dat er geen gekke dingen in de omgeving van het vastgoed gebeuren. “De corporaties onderhouden en beheren niet alleen de woningen maar ook de buurt. Dat vinden beleggers in verband met de waarde-ontwikkeling van het vastgoed een prettig idee.”

De bouw van de woningen vindt plaats in verschillende Amsterdamse wijken. Daarbij gaat het om de Eendrachtsparkbuurt in Geuzenveld, het Van Hasseltkanaal, de wijken langs de Wibautstraat en de Amsterdamse Vinex-locatie IJburg. In de bebouwde wijken gaat het niet alleen om nieuwbouw. “Er worden ook oude kleine woningen samengevoegd tot een grote. Na renovatie van het pand heb je een hele nieuwe woning”, vertelt persvoorlichter Moeksis over de plannen.

Is het Stedenfonds Amsterdam in de hoofdstad een succes, dan wordt de aanpak als het aan Rabobank Vastgoed ligt ook in andere steden toegepast. Moeksis: “We onderzoeken momenteel de mogelijkheden in de dertig grootste gemeenten van het land of daar hetzelfde model toegepast kan worden.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels