nieuws

Alsnog cao-akkoord voor werknemers in afbouwsector

bouwbreed

zeist – De 13.000 werknemers in de afbouwsector krijgen in drie jaar tijd een loonsverhoging van 4,25 procent. Dat zijn werkgeversorganisatie NOA en vakbonden FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV overeengekomen in een nieuwe cao.Het akkoord werd dinsdag bereikt. Voor de bouwvak liepen de onderhandelingen nog op niets uit en dreigden de bonden met acties. Vorige week vond op verzoek van de NOA een nieuwe gespreksronde plaats, waarin de meeste plooien al werden gladgestreken.

Naast de structurele loonsverhoging, kunnen alle werknemers met een volledige werkweek ook een eenmalige uitkering van 200 euro tegemoet zien. Verder is afgesproken dat het loon in het eerste ziektejaar voor 100 procent wordt doorbetaald en in het tweede jaar voor 70 procent.

De afbouwsector gaat met ingang van volgend jaar deelnemen aan een nieuwe pensioenregeling van het bedrijfspensioenfonds voor de bouwnijverheid. Werknemers met een volledige pensioenopbouw, kunnen op hun 60ste stoppen met werken en ontvangen dan een uitkering van 70 procent van hun middelloon. Voor ouderen is een overgangsregeling getroffen.

Om de tweeduizend ondernemingen in de sector te ontzien, wordt de werkgeverspremie met ingang van 2006 aanzienlijk verlaagd. De premie voor het hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud gaat 15 procent omlaag; die voor het O&O-fonds met 0,3 procent.

Reageer op dit artikel