nieuws

Woning Tranquility wordt Engelands energiezuinigste

bouwbreed

den haag – Jaarlijks voor 72 euro een woning van 450 vierkante meter warm stoken en voor 21 euro warm tapwater bereiden. Met onder meer die kenmerken moet de Tranquility na de oplevering te boek komen te staan als de meest energiezuinige woning van Groot-Brittannië. De woning wordt gebouwd in Stroud in het graafschap Glouchestershire.

Tegen de woning is een serre aangebouwd met een oppervlak van 9 vierkante meter en een hoogte van 6 meter. Het is het enige element dat zichtbaar afwijkt van de gangbare woningen. De �gewone� uitvoering trekt kopers makkelijker over de streep dan uitgesproken �ecowoningen�, verwacht ontwerper Mike Hillard. De wiskundige en ingenieur bouwt de eerste woning voor zichzelf. Hij doet dat via zijn bedrijf Barley House Development en met steun van verschillende toeleveranciers.

De woning omvat drie bouwlagen en ruim 355 vierkante meter dakoppervlak. Regenwater wordt vanaf het dak opgevangen en gefilterd tot de drinkwaternorm waarna het in twee betonnen tanks wordt opgeslagen. De tanks bieden samen een inhoud van ruim 21 kubieke meter, wat volgens Hillard genoeg is voor minstens zestig dagen. De toekomstige bewoners kunnen zich daarmee zelf van (drink)water voorzien. De constructie en de samenstelling van de tanks zorgt ervoor dat de watertemperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius blijft.

Zonneboiler

Op het dak is een zonneboiler gemonteerd die het water via een verbeterde wisselaar tot zo�n 70 graden Celsius opwarmt. Een conventionele boiler kan het �zonnewater� in de winter bijverwarmen. Voor de ruimteverwarming wordt water van 35 graden Celsius in de leidingen onder de vloer gepompt. Afhankelijk van de ruimte liggen de leidingen 300, 600 of 900 millimeter uit elkaar. Alle verdiepingvloeren zijn voorzien van verwarmingsleidingen. De verdiepingvloer van de serre bestaat uit 31 millimeter dik gelamineerd glas.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels