nieuws

Vijandig bod Saint-Gobain op Britse fabrikant BPB

bouwbreed

londen – De Franse bouwmaterialenproducent Saint-Gobain heeft een vijandig bod uitgebracht op de Britse gipsplatenfabrikant BPB.

Saint-Gobain is bereid 720 pence per aandeel BPB te betalen. De totale geboden overnamesom komt daarmee op 3,67 miljard pond, ongeveer 5,3 miljard euro.

Eerder werd een vriendelijk bod van 675 pence per aandeel door BPB van tafel geveegd. Toen de Engelsen begin deze week aangaven ook het verhoogde bod van 720 pence niet te accepteren, besloot Saint-Gobain zich rechtstreeks tot de aandeelhouders van BPB te richten en een vijandig bod uit te brengen.

BPB laat in een reactie weten “geen enkele moeite te hebben de aandeelhouders te adviseren het bod te verwerpen”. Volgens de grootste gipsplatenfabrikant van ter wereld staat de bieding niet in verhouding tot de waarde van het concern. De bedrijfstop wijst op de “unieke positie en aantrekkelijke groeivooruitzichten” van BPB.

In een poging zijn aandeelhouders achter zich te krijgen, heeft BPB onmiddellijk aangekondigd 350 miljoen pond terug te geven aan de beleggers. Dat komt neer op 70 pence per aandeel. De Britten stellen de aandeelhouders over het boekjaar, dat volgend jaar maart afloopt, nog eens een dividend van 23 pence per aandeel in het vooruitzicht.

BPB boekte naar eigen zeggen over de afgelopen drie jaar een winstgroei van bijna 90 procent. De winst over het laatste boekjaar bedroeg een kleine 260 miljoen pond sterling.

Saint-Gobain noemt de defensieve houding van BPB teleurstellend. “We hebben drie keer geprobeerd om ze tot serieuze onderhandelingen te verleiden maar zijn daar even zo vaak niet in geslaagd. Onze toenadering wordt onwelkom genoemd. Wij betwijfelen echter of die ook onwelkom is voor de aandeelhouders van BPB”, aldus Saint-Gobain-topman M. Beffa.

Hij betitelt het bod, dat neerkomt op bijna tien keer het bedrijfsresultaat, als uitstekend. Volgens Beffa krijgt BPB onder de vleugels van Saint-Gobain toegang tot nog meer markten, met name in Azië en Europa. “BPB kan bovendien profiteren van onze financiële kracht als een grote internationale speler.”

Beleggers lijken te verwachten dat het bod van Saint-Gobain nog verder omhoog zal gaan. De beurskoers van BPB steeg afgelopen dagen met 3,7 procent van 708 pence tot 734 pence.

Reageer op dit artikel