nieuws

Utrecht mag verder met garage Lucas Bolwerk

bouwbreed Premium

utrecht – De gemeente Utrecht mag doorgaan met de voorbereidende graafwerkzaamheden voor de bouw van de nieuwe parkeergarage onder het Lucas Bolwerk in Utrecht.

De gemeente heeft gelijk gekregen in haar verzoek om de schorsende werking van de Monumentenwet op te heffen. Volgens deze wet moet eerst de hele rechtsspraakprocedure afgewacht worden, voordat daadwerkelijk een schop in de grond gestoken mag worden. Volgens de voorzieningenrechter in Utrecht zullen er aan opheffing van de schorsing “geen onherstelbare gevolgen verbonden zijn”. In zijn overweging nam de rechter het advies mee van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg van 4 maart, “die het voldoende aannemelijk vindt dat de monumentale waarden van het Zocherplantsoen niet worden geschaad door de onderhavige werkzaamheden”. Het singelgebied is een rijksmonument en ontworpen door landschapsarchitect J.D. Zocher. Het is in de 19de eeuw aangelegd op de plek van de oude stadswallen.

Ook heeft de rechter bepaald dat het college terecht een monumentenvergunning heeft verkleend voor wijziging van het monument Zocherplantsoen. De Stichting Singelgebied Utrecht had hiertegen beroep aangetekend. Begin augustus waren al een klacht van de belangengroep over de inspraak en een verzoek tot het houden van een referendum, door de Raad van State ongegrond verklaard.

Reageer op dit artikel