nieuws

TU Berlijn gelooft nog steeds in Plattenbau

bouwbreed

berlijn – De grootschaligheid waarmee Duitsland in het Oosten flats wil neerhalen, moet het hergebruik van betonplaten rendabel maken. In Maassluis bleek eind vorige eeuw de recyclingsgedachte vanwege de onverwachte hoge kosten voor demontage en transport in de praktijk onbetaalbaar.

Expert C. Asam van de Technische Universiteit Berlijn is overtuigd dat de lege flats in de oostelijke deelstaten wel degelijk rendabel hergebruikt kunnen worden voor de bouw van eengezinswoningen. Een project in Mehrow zet zijn argumenten kracht bij.

Duitsland zit lelijk in zijn maag met de roemruchte Plattenbau uit de periode van de Deutsche Democratische Republik. Na de Val van de Muur in 1989 trok eenderde van de Oost-Duitse bevolking naar het Westen. De leegstand in de toch al troosteloze flatwijken nam daarop dramatische vormen aan. Plannen bestaan om de komende vijf jaar in de oostelijke deelstaten 350.000 overbodige flatwoningen te slopen.

Volgens wetenschappers uit Berlijn hoeft het einde van de beruchte platenbouw niet het einde te beteken voor de plaat zelf. In het vlak bij de Duitse hoofdstad gelegen plaats Mehrow verrijst momenteel de eerste eengezinswoning gebouwd van de oude betonplaten. Twee andere zullen nog volgen.

“De betonplaten wordt een levensduur toegeschreven van ongeveer een eeuw”, stelt onderzoeker C. Asam. “Omdat de sloop al na twintig tot dertig jaar volgde, vertoont het materiaal nog op geen enkele wijze vermoeidheidsverschijnselen. Bovendien steekt in een betonplaat van 3 bij 6 meter 400 liter huisbrandolie. De energie kan uitgespaard worden als we de oude platen hergebruiken en geen nieuwe vervaardigen”.

Door de platen opnieuw te gebruiken voor maximaal drie verdiepingen hoge woningen, kan een kwart bezuinigd worden op de ruwbouw. Voor nieuwe platen moet 900 euro neergeteld worden.

Alleen de dragende binnenwanden en dekplaten komen in aanmerking voor hergebruik. Daarmee is 60 tot 70 procent van het bouwmateriaal tot nut.

Bij de buitenwanden moeten vraagtekens worden gezet omdat ze in de meeste gevallen geïsoleerd zijn met een kankerverwekkende stof. Bovendien bestaan ze uit drie samengevoegde platen die bij een nieuwe maatvoering loslaten en lastig weer kunnen worden aaneengekit.

Volgens onderzoeker Asam levert het hergebruik van de platen niet alleen een besparing op in geld maar ook in tijd. Binnen drie maanden kunnen de woningen opgeleverd worden. Angst voor eentonige bouw is uit den boze omdat creatief met de platen kan worden omgesprongen.

Reageer op dit artikel