nieuws

TKH Groep op stoom in tweede kwartaal

bouwbreed

haaksbergen – TKH Groep, het voormalige Twentsche Kabel, heeft de omzet, het bedrijfsresultaat en de nettowinst in de eerste zes maanden van dit jaar flink opgevoerd. Een uitstekend tweede kwartaal lag daaraan ten grondslag.

De omzet kwam in het eerste halfjaar 22 procent hoger uit op 259 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat klom naar 17,7 miljoen, een stijging van ruim 15 procent. De nettowinst nam met 20 procent toe tot 11,6 procent. TKH-topman A. van der Lof is tevreden: “We kunnen spreken van een kwalitatief goed resultaat en een sterk tweede kwartaal.”

In dat tweede kwart steeg zowel de omzet als het bedrijfsresultaat met ruim 28 procent. De nettowinst nam zelfs met bijna 32 procent toe.

De positieve ontwikkeling van het resultaat kwam tot stand ondanks “margedruk en verhoogd kostenniveau voor marktontwikkeling van innovaties”, aldus de Haaksbergse onderneming. Hinder ondervond het bedrijf vooral van de gestegen grondstofprijzen en concurrerende marktomstandigheden. Door een efficiënte bedrijfsvoering kon die �schade� echter beperkt worden gehouden. De kabelproducent richt zich, sinds haar naamsverandering, op drie markten: telecom, gebouwen en industrie. TKH wil daarbij niet langer te boek staan als verkoper van kabelproducten, maar meer als aanbieder van totaaloplossingen.

Volgens Van der Lof werpt die strategie zijn vruchten af. De verschillende groepen binnen de onderneming werken beter en meer samen. Met als gevolg meer opdrachten met een hogere toegevoegde waarde, aldus de topman.

De Kabelgroep, die onder meer levert aan de bouw- en installatiebranche, zag de omzet in het eerste halfjaar met 25 procent stijgen naar ruim 116 miljoen euro. De groei werd volledig autonoom behaald en grotendeels buiten Nederland. Vooral in Oost-Europa, Scandinavië en Duitsland boekte de divisie succes.

Op installatiekabel verdient TKH steeds minder, daarentegen ontwikkelden de speciaalkabelactiviteiten zich goed. “Het aandeel van deze activiteiten in de totale kabelomzet nam volgens plan verder toe, evenals het aandeel totaaloplossingen voor industriële toepassingen.”

Op basis van de resultaten in het eerste halfjaar verwacht TKH over heel 2005 een stijging van de nettowinst met tenminste 10 procent. Dat zou betekenen dat het nettoresultaat uitkomt boven de 21,8 miljoen euro.

De Kabelgroep houdt last van de gestegen grondstofprijzen. De Technische Handelsgroep, die zich voornamelijk richt op telecom en ict, steekt eerst nog veel in marktontwikkeling. In 2006 moet dat leiden tot versnelling van de groei van dit bedrijfsonderdeel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels