nieuws

Saneringen van Draka werpen eerste vruchten af

bouwbreed Premium

amsterdam – Draka schrapt in zijn divisie laagspannings- en speciaalkabels 330 medewerkers. De fabriek in de Engelse stad Leeds wordt gesloten. Ook staan banen op de tocht in Nederland.

Bestuursvoorzitter G. Artinian noemt de eerste zes maanden van het jaar als een uiterst belangrijke periode voor zijn onderneming. “Draka was in staat om op operationeel niveau weer winst te maken na het verlies in de tweede helft van 2004. De effecten van de organisatorische aanpassingen komen goed op gang en zullen vanaf nu duidelijk voordelen gaan opleveren”.

Draka heeft de eerste helft van het jaar gebruikt om een nieuwe toekomstvisie te ontwikkelen. Besloten is de strategische focus te verleggen naar markten waar een bovengemiddelde groei te verwachten is, zoals China. De kabelproducent verspreidt momenteel zijn aandacht over 65 werkmaatschappijen, die actief zijn in 26 landen in de vier koopkrachtigste werelddelen.

Bij de divisie Cableteq start Draka in september een project om te komen tot een structurele kostenvermindering ten bedrage van jaarlijks 15 miljoen euro. De productie wordt gestaakt van laagspannings- en speciaalkabels die onvoldoende winst opleveren. Opdracht aan de werkmaatschappijen is met hernieuwde energie lering te trekken uit succesvolle werkwijzen elders in de onderneming. Voor de reorganisaties legt Cableteq 23 miljoen euro opzij.

Glasvezelfabrieken

Ook de divisie Comteq is in de greep van kostenbeheersing. De tak gericht op communicatiekabels mikt op jaarlijkse besparingen van 19 miljoen euro. Op het programma staan de sluiting van glasvezelfabrieken in Finland en de even over de grens gelegen Duitse stad Mönchengladbach.

Draka boekte met 897,9 miljoen euro in het eerste halfjaar een omzet die 13,7 procent hoger ligt dan in de vergelijkbare periode in 2004. De groei komt vooral uit het herstel van Comteq. Het bedrijfsresultaat duikelde van 22,2 naar 12,2 miljoen euro. Vergeleken met de tweede helft van 2004 – waarin Draka tegen een verlies van 1,3 miljoen euro aanliep – verbeterde de prestatie echter aanzienlijk.

Na de volumegroei van 7 procent in 2004, zwakte de internationale kabelmarkt in het eerste halfjaar van 2005 duidelijk af. In West-Europa – Draka�s belangrijkste afzetgebied – kon de onderneming zijn marktaandeel vergroten. Bij een algehele volumegroei van 1 procent nam de afzet van Draka met 1,5 procent toe. Vanwege de aanhoudende stijging van de grondstofprijzen (koper en polymeren) bleven de marges onder druk staan.

Topman Artinian verwacht dat de kabelmarkt – bij aanhoudende druk op de prijzen – in de tweede helft van het jaar stabiel zal blijven. Het streven op de middellange termijn is de omzet uit groeimarkten te verhogen van de huidige 40 tot 50 procent.

Reageer op dit artikel