nieuws

Revolutie ontketenen binnen traditie

bouwbreed Premium

veenendaal – Met een nieuw betonvloersysteem willen Peter Groothuis en Peter Eekel de markt veroveren. Het product heet Op-deck en heeft de potentie wereldwijd een succes te worden, meent zakenpartner Kingspan, marktleider in geïsoleerde dak- en gevelsystemen.

Het lijkt de hersenschim van jonge, wereldvreemde ondernemers: tijdens een recessie met een nieuw systeem voor een behoudende bedrijfstak de markt bestormen. Toch passen Groothuis en Eekel allerminst in het profiel van de onbezonnen starter. Eekel maakte carrière als projectontwikkelaar, Groothuis als directeur van Van de Bovenkamp Staalbouw.

De mannen gingen niet over één nacht ijs voordat ze Op-deck introduceerden. Eerst brachten ze de technische mogelijkheden en de potentiële afzetmarkten in kaart, regelden een octrooi en zochten een deskundige zakenpartner. Die werd gevonden in Kingspan, wereldwijd marktleider op het gebied geïsoleerde dak- en gevelsystemen.

Op-deck heeft als basis een sandwichpaneel dat met de vlakke zijde onder en een geprofileerde kant boven wordt geplaatst op een draagconstructie. Daarna kunnen hulpprofielen en wapening worden aangebracht en uiteindelijk wordt op de gebruikelijke manier beton gestort en de vloer afgewerkt.

Een belangrijke vernieuwing is dat de vloeren tot 7,5 meter zonder onderstempelen kunnen worden gestort en nog maar 220 tot 300 kilo per vierkante meter wegen in plaats van 600 à 650 kilo, zoals nu gebruikelijk is. Dat maakt het zogenaamde optoppen van gebouwen eenvoudiger en daardoor kunnen bijvoorbeeld grote winkelpanden gemakkelijker van een parkeerdek worden voorzien.

“Met de manier van werken die nu wordt toegepast is het vaak niet mogelijk om op een bestaand pand een parkeerdek aan te leggen”, vertelt Groothuis. “De constructie kan meestal maar een beperkt additioneel gewicht dragen. Ons systeem lost dat probleem op. Hierdoor wordt het in principe mogelijk dat een groot winkelbedrijf, laten we zeggen Ikea, zijn bestaande parkeerplaats vol bouwt en op het dak een parkeerdek aanlegt. Daarmee bespaar je dus enorm veel grond.”

Bovendien zal Op-deck volgens de zakenlieden het storten van vloeren gemakkelijker en goedkoper maken, terwijl het eindresultaat van betere kwaliteit is dan bij de traditionele systemen. “Wij brengen een revolutie teweeg binnen een traditie”, zegt Eekel.

G. Mouthaan, die vanuit Kingspan de ondernemers ondersteunt op het gebied van techniek, marketing en management: “Toen Groothuis en Eekel bij ons kwamen, zagen we vrijwel meteen dat het een heel pienter idee is. Vervolgens hebben we het vanuit alle mogelijke invalshoeken onderzocht en dat bevestigde onze eerste indruk. Het systeem biedt geweldige mogelijkheden. Daarom hebben we besloten de heren te steunen.”

Hij voorspelt Op-deck een grote toekomst. “We zullen in eerste instantie aan de professionele markt leveren. Vooralsnog richten we ons vizier vooral op parkeerdaken. We zijn betrokken bij een project voor een parkeerdak van 21.000 vierkante meter. Dat is lekker eten natuurlijk! Een duidelijk voorbeeld van grote interesse uit de markt. En er zijn ook unitbouwers geïnteresseerd en kleine aannemers die ergens een renovatie uitvoeren. We kijken hoe de markt het oppakt. Ik verwacht dat er in de toekomst veel in zit. Na Nederland willen we Op-deck in België, Spanje en Engeland introduceren. En daarna misschien in Amerika.”

Daarbij denken de ondernemers niet alleen aan toepassingsmogelijkheden bij de bouw van parkeerdaken. Op-deck biedt ook mogelijkheden in de woningbouw, de renovatie en unitbouw. “En misschien dat over een paar jaar ook de doe-het-zelf markt het oppakt”, zegt Groothuis. “Iemand die een beetje handig is zou het zelf kunnen uitvoeren.”

Door licht gewicht optoppen eenvoudiger

Reageer op dit artikel