nieuws

Olie op het vuur

bouwbreed Premium

Nu de vakantieperiode vrijwel achter rug is, wordt het op de beurs ook weer business as usual. Handelaren, analisten en financieel journaille zoeken weer de gebruikelijke verklaringen voor koersstijgingen en -dalingen. Wat is dan gemakkelijker om weer eens olie op het vuur te gooien door de olieprijzen maar weer eens de schuld te geven van […]

Nu de vakantieperiode vrijwel achter rug is, wordt het op de beurs ook weer business as usual. Handelaren, analisten en financieel journaille zoeken weer de gebruikelijke verklaringen voor koersstijgingen en -dalingen.

Wat is dan gemakkelijker om weer eens olie op het vuur te gooien door de olieprijzen maar weer eens de schuld te geven van dalingen.

Daarbij vergeten de deskundige Clavannen steeds weer dat beleggen slechts voor 5 procent op rede is gebaseerd en voor 95 procent op emotie. Derhalve is elke poging om koersveranderingen te verklaren tot mislukken gedoemd.

Neem bijvoorbeeld het aandeel Ajax. Niet het schoonmaakmiddel of de brandblusser maar de entertainer uit de Meer, pardon de Arena. Brøndby werd verslagen en het aandeel steeg sky high.

De loting was geweest en het aandeel kelderde met bijna dezelfde snelheid. Daar zit geen enkele ratio achter, maar is puur emotioneel.

Zo moet er achter de koers van Centric KSI evenmin iets gezocht worden. De baas van het spul Zanderink heeft net Oranjewoud gekocht dat hij wil laten uitgroeien tot concurrent van de Arcadissen en DHV�s van deze wereld.

Wie denkt dat de belegger daar enthousiast van wordt, heeft het volledig mis. De koers deed niets. Ongetwijfeld zal er wel een beurshandelaar te vinden zijn die vindt dat deze gebeurtenis al verdisconteert in de koersstijging sinds eind juli, toen het aandeel Centric van 1,80 euro naar de 3 euro steeg.

Ondertussen lijkt iedereen zich drukker te maken over de onzekerheden over de olieprijzen. De AEX die de grens van 400 punten voorbij was, ligt daar nu weer ver onder.

Zoals gebruikelijk trekt de bouw zich daar weinig van aan. BAM steeg deze week weer met dik een euro en schommelt nu rond de grens van 60 euro.

Ballast Nedam leek door te stoten naar de 29 euro maar moest toch weer inleveren. Aan het eind van de week trad echter weer herstel op waardoor de 28 euro weer in zicht komt.

Boskalis doet het met dubbeltjes op en neer rond de 35,50 euro. Het wachten is daar nog steeds op hervatting van de werken in Singapore. Heijmans kan zich nog net aan de goede kant van de 38 euro handhaven.

Bij de ingenieursbureaus valt Fugro nog steeds op. Juist bij hoge olieprijzen profiteert het bedrijf van het imago van oliespeurder. Nu maar beperkt, het aandeel daalde aanvankelijk om aan het einde van de week weer wat terug te pakken.

Reageer op dit artikel