nieuws

NVB: Miljardenstrop dreigt voor de vastgoedsector

bouwbreed

den haag – De belastingplannen van het ministerie van Financiën dreigen op een miljardenstrop voor de vastgoedsector uit te lopen. Dat schrijft de belangenvereniging van vastgoedbeleggers NVB in een brief aan de Tweede Kamer.

De organisatie maakt zich zorgen over het schrappen van de fiscale aftrekbaarheid van de afschrijving op de waarde van vastgoed. Als het aan Financiën ligt dan vervalt het belastingvoordeel op het moment dat de boekwaarde van het vastgoed onder de werkelijke waarde zakt.

Volgens de NVB heeft het voorstel van Financiën tot gevolg dat het huidige fiscale voordeel dat met de afschrijvingen op vastgoed behaald kan worden, volledig vervalt. Door de marktomstandigheden ligt de werkelijke waarde van vastgoed algauw boven de boekwaarde. Fiscalisten rekenen daarom op een sterke daling van het rendement op vastgoedbeleggingen. Afhankelijk van de individuele situatie rekent de NVB op een daling van tientallen procenten.

De NVB vreest dat nationale en internationale vastgoedbeleggers als gevolg van de belastingmaatregel hun heil elders zullen zoeken en in het buitenland hun vermogen in nieuwbouw steken. Als gevolg hiervan kunnen bouwplannen in Nederland vertraging oplopen of helemaal stil komen te liggen. Daarnaast heeft volgens de NVB het nieuwe beleid dramatische gevolgen voor de toch al traag verlopende bouw van nieuwe woningen.

Alleen al de rem die de maatregel op de bouwproductie zet, kost volgens de NVB de schatkist veel geld. Daarbij zouden de dalende btw-opbrengsten voor de meeste schade zorgen. De NVB dringt er bij de parlementariërs op aan om de economische gevolgen van de maatregel in kaart te brengen. Dat is volgens de belangenvereniging noodzakelijk omdat �het beoogde positieve economische effect volstrekt niet op zal wegen tegen de negatieve economische consequenties�.

Reageer op dit artikel