nieuws

Noors Bergen opent infraoffensief

bouwbreed

bergen – Noorwegens tweede stad Bergen opent met een investeringskader van 5,3 miljard kroon (circa 660 miljoen euro) een offensief voor de verkeersinfrastructuur. Hoofdmoot van de plannen vormt de aanleg van een stadsrailweg en een vierbaans autoringweg om het centrum. Tevens wordt onder het centrum een tunnel gebouwd om de verkeersdruk te reduceren, terwijl tegen […]

bergen – Noorwegens tweede stad Bergen opent met een investeringskader van 5,3 miljard kroon (circa 660 miljoen euro) een offensief voor de verkeersinfrastructuur. Hoofdmoot van de plannen vormt de aanleg van een stadsrailweg en een vierbaans autoringweg om het centrum. Tevens wordt onder het centrum een tunnel gebouwd om de verkeersdruk te reduceren, terwijl tegen de 120 miljoen euro wordt gereserveerd voor nieuwe fiets- en wandelpaden.

De stadsrail gaat 200 miljoen euro vergen, maar het betreft hier in principe een eerste etappe van 10 kilometer die op termijn verder zal worden uitgebouwd. Het �Bergenprogramma� wordt financieel ontwikkeld door gemeente, provincie en Rijk, maar het geld wordt voor een fors deel (400 miljoen euro) via tolheffing teruggehaald bij de automobilisten. Volgens verkeersminister Skogsholm resulteert het programma in een grote verbetering van het openbaar vervoer en is er sprake van een overwínning voor het milieu.

Reageer op dit artikel