nieuws

Koperen dakbekleding voor grote oppervlakken

bouwbreed

oosterhout – Fabrieksmatig groen gepatineerd koper dat niet van natuurlijk geoxideerd koper is te onderscheiden. Hiermee kan Felstech uit Oosterhout sinds kort alle typen daken en gevels bekleden. De ontwerpmogelijkheden zijn legio, want de 60 centimeter brede banen kunnen tot 16 meter lang worden, zodat grote oppervlakten naadloos zijn te overspannen.

Felstech doet al geruime tijd aan gevel- en dakbekleding met aluminium, rvs, zink en gecoat staal. Zo bekleedde het bedrijf recent op Schiphol een gebogen en geprofileerde aluminium dak en een gevel voor de nieuwe H-pier. Daar werden in zeven dagen tijd 11.000 vierkante meter aluminium profielen op de bouw gebogen en op lengte gemaakt. Het Falz-Ripp dak- en gevelsysteem dat daarvoor werd ingezet, kan nu ook worden gebruikt voor koperbekledingen.

De Finse koperproducent Outokumpu levert koper dat dankzij een fabrieksmatige patinering qua kleur en samenstelling de natuurlijke oxidatie volkomen nabootst, zegt Felstech. Een natuurlijke oxidatie duurt 20 jaar, andere chemische fabrieksoxidaties geven niet dezelfde uitstraling, vindt directeur P. Pieterse van Felstech.

Watergedragen

Outokumpu heeft een watergedragen patineersysteem, NG PlusTm, dat zowel in kleur als in samenstelling overeenkomt met het natuurlijke koperpatina. Afhankelijk van de omgeving waar het wordt geplaatst zal het patina zich gedurende de jaren verder ontwikkelen, op dezelfde manier als dat met het natuurlijke patina gebeurt.

Met de fabrieksmatige patinering is het mogelijk verschillende oppervlaktestructuren te maken. De twee meest voorkomende structuren zijn �traditioneel� en �levendig�. Voor grotere projecten kan een structuur naar wens worden gemaakt.

Het gepatineerde koper wordt op rollen van 60 centimeter breed aangeleverd. Bij grote projecten wordt het materiaal pas op het werk geprofileerd.

Lengten tot 16 meter zijn mogelijk, wat architecten volgens Pieterse een nauwelijks beperkte ontwerpvrijheid biedt. Grote oppervlakken kunnen immers naadloos worden overspannen. De dikte van het koper is 0,6, 0,7, 08 of 1 millimeter.

Dankzij de rolvormer, die in een op een oplegger geplaatste container wordt meegenomen naar de bouwplaats, kan de montage snel plaatsvinden. De rolvormer kan per dag 3000 vierkante meter koper verwerken. Een project kan van ontwerp tot uitvoering in twaalf weken zijn uitgevoerd, aldus Pieterse. Een ander voordeel ten opzichte van het traditionele felssysteem is dat de koperen banen op elke gewenste onderconstructie kunnen worden bevestigd. Een dure geventileerde houten achterconstructie is niet nodig.

Reageer op dit artikel