nieuws

Hof: Bouwbedrijf Van Wijnen fout in bonuszaak

bouwbreed

arnhem – Van Wijnen heeft negentien werknemers die in 2002 deelnamen aan de landelijke bouwstaking ten onrechte een bonus onthouden. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald.

Het gerechtshof vindt dat Van Wijnen, door alleen niet-stakers een extraatje van 300 euro te geven en stakers niets, het signaal heeft afgegeven dat staken niet wordt gewaardeerd.

“De boodschap is: als u een eventuele volgende keer niet meestaakt maakt u kans op een bonusuitkering. Die boodschap, die de stakers niet is ontgaan, ontmoedigt staken”, aldus het hof. De rechters houden serieus rekening met de mogelijkheid dat in de toekomst werknemers niet gaan staken, uit vrees dat zij anders de bonus zullen mislopen.”

In 2002 legden tien werknemers van Van Wijnen Arnhem enkele weken het werk neer; bij de vestiging in Eibergen staakten negen bouwvakkers een week.

FNV Bouw, die namens de werknemers een procedure was gestart, noemt de uitspraak gerechtigheid. “Het hof onderschrijft onze redenering dat de bonus in strijd was met de stakingsvrijheid vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest. Er werd immers geen extra inspanning beloond, zoals bijvoorbeeld overuren.”

Van Wijnen heeft altijd volgehouden dat de stakers niet zijn gestraft, maar dat de niet-stakers juist zijn beloond. Het bouwbedrijf kan nog cassatie aantekenen. Aannemelijk is dat niet; eerder oordeelde ook al de rechtbank in het nadeel van de bouwer. Overigens heeft de aannemer de stakers inmiddels al gecompenseerd. De negentien bouwvakkers kregen vorig jaar alsnog de bonus van 300 euro.

Reageer op dit artikel