nieuws

Fugro pakt uit met Noorse overname

bouwbreed

LEIDSCHENDAM – Fugro heeft zijn zinnen gezet op de Noorse onderneming Exploration Resources ASA. Het ingenieursbureau telt voor de overname van de branchegenoot een kwart miljard euro neer.

Met de voorgenomen overname dringt Nederlands grootste ingenieursbureau door tot de topdrie in de snelgroeiende markt voor seismologisch onderzoek op zee. Het bedrijf uit Leidschendam boekte in de eerste helft van dit jaar dankzij aantrekkende investeringen van klanten in de olie- en gassector een recordomzet van 518,2 miljoen euro.

Fugro biedt 290 Noorse kroon per aandeel Exploration Resources, ofwel ruim 38,70 euro per aandeel.

Dit komt volgens Fugro neer op een premie van bijna 21 procent boven op de slotkoers van het aandeel afgelopen vrijdag. De overnamesom staat gelijk aan 15 procent van de huidige beurswaarde van Fugro van ongeveer 1,7 miljard euro.

Volgens Kramer is de overname een logische stap. Fugro, sinds 1993 actief op de seismologische markt voor de olie- en gassector, werkt sinds 2003 samen met Exploration Resources. Binnenkort loopt het samenwerkingscontract af. Liever neemt Fugro, dat zelf beschikt over drie schepen die bodemonderzoek op zee doen, een branchegenoot over dan dat het zelf schepen laat bouwen. De markt voor seismologisch onderzoek is volgens Kramer zeer gevoelig voor overcapaciteit. Met de zes schepen waarover Exploration Resources beschikt, zal de vloot van Fugro bestaan uit negen vaartuigen.

Kramer heeft er alle vertrouwen in dat de overname zal slagen. “We kennen ze goed”, aldus de eind dit jaar vertrekkende topman. Hij verwacht dat als alles meezit, de overname aan het einde van dit kwartaal achter de rug is. In de ruim twintig jaar dat Kramer leiding gaf aan Fugro werden meer dan honderd bedrijven ingelijfd.

Grootaandeelhouder G.C. Rieber & Co, met een belang van ruim 20 procent in het Noorse bedrijf, heeft al aangegeven akkoord te gaan met het bod. “De toezichthouders van Exploration Resources buigen er zich momenteel over”, aldus Kramer.

Fugro zal de overname waarschijnlijk in contanten voldoen. In een later stadium worden de definitieve overnamevoorwaarden bekend. Het bedrijf beschikt in elk geval over een oorlogskas van 300 a 350 miljoen euro. De nettowinst van Fugro verdubbelde het afgelopen jaar tot ruim 32 miljoen euro. Dit jaar rekent Fugro op een omzet van ongeveer 1,1 miljard euro.

De markt reageerde verheugd op het overnamenieuws. Op de index voor middelgrote bedrijven steeg het aandeel Fugro met ruim 3 procent tot 24,75 euro.

Exploration Resources heeft zijn hoofdkantoor te Bergen en is genoteerd aan de beurs in Oslo.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels