nieuws

Europese toepassing XBloc

bouwbreed

gouda – BAM-dochter Delta Marine Consultants (DMC) is erin geslaagd het innovatieve golfbrekerelement Xbloc aan de man te brengen. In Ierland zal het worden toepast bij de uitbreiding van de haven van Clogherhead.

Het is voor het eerst in Europa dat bij een waterwerk gekozen is voor het Xbloc als golfbreker.

DMC bracht het betonnen element, na jaren ontwikkelen, eind 2003 op de markt. Volgens de uitvinders biedt het Xbloc grote kostenbesparingen. Voor de constructie is aanzienlijk minder beton vereist. Bovendien zijn de blokken snel te plaatsen.

Ir. A. van den Berge van DMC verwacht dat voor het project in Ierland tussen de 1000 en 1500 blokken nodig zijn. De elementen worden op locatie gefabriceerd. “Het gaat om 140 meter golfbreker. Dat is een relatief klein project”, aldus Van den Berge. “Je hebt ze immers ook van kilometers lang.”

Reageer op dit artikel