nieuws

Deense hoogwerker is probleemoplosser

bouwbreed

leiderdorp – Een probleemoplosser in plaats van een productiemachine. Zo omschrijft D. van Heerde van Worldlift Industries de hoogwerkers van het Deense Falck Schmidt. Deze Deense machinebouwer ging eerder dit jaar samen met land- en branchegenoot Denka tot Worldlift Industries. De importeur uit Reeuwijk wil onder meer bij architecten en opdrachtgevers de hoogwerkers van Falck Schmidt onder de aandacht brengen.

Het bedrijf kan voor nagenoeg elke architectonisch fraaie maar moeilijk te onderhouden constructie een hoogwerker ontwerpen waarmee facilitair personeel uit de voeten kan. Bijvoorbeeld om lampen te wisselen in armaturen die vanaf grote hoogte een atrium verlichten.

Zonder zo�n machine gaat dat veel moeilijker; de reden dat een opdrachtgever of een architect vaak voor een andere vorm van verlichting zal kiezen, zegt Van Heerde. Falck Schmidt lost de problemen met moeilijke constructies bijvoorbeeld op met een hoogwerker met een dubbele hulpgiek.

Klantenspecificatie

De Deense fabrikant bouwt de hoogwerkers op klantenspecificatie in Odense. Vooraf bepaalt het bedrijf in overleg met de opdrachtgever of de voorgestelde constructie technisch is uit te voeren. De fabrikant verfijnt het ontwerp en heeft ook de rechten op het resultaat; het laatste omdat Falck Schmidt ook wettelijk verantwoordelijk is voor het functioneren van de hoogwerker. Door het klantenwerk blijft de productie van de constructeur beperkt tot zo�n 50 machines. Denka levert er jaarlijks ruim 350 af. Denka besteedde tot voor kort de ontwikkeling van zijn aanhanger hoogwerkers uit aan derden. Dat is nu voorbij: de fabrikant bouwde inmiddels naar eigen ontwerp een machine met een bereik van 15 meter.

Met Falck Schmidt beschikt het gezamenlijke bedrijf over een forse technologische kennis voor de bouw van speciale hoogwerkers. Het ligt in de verwachting dat Denka de verder gevorderde technieken van Falck Schmidt in de eigen producten zal monteren.

Van Heerde noemt als voorbeeld de besturing van de hoogwerkers. Denka verlaat zich tot nog toe op meer conventionele besturingen met relais en elektronische componenten. Falck Schmidt past modernere technieken toe in de vorm van programmeerbare besturingen oftewel plc�s. Dergelijke universele systemen zijn goedkoper dan printplaten die speciaal voor een bepaalde machine moeten worden gemaakt. Daarbij vindt Van Heerde plc�s betrouwbaarder in het gebruik en makkelijker om mankementen op te sporen. De monteur hoeft voor het zoeken alleen maar een laptop op de machine aan te sluiten. Bepaalde besturingsproblemen zijn ook via de laptop te verhelpen.

Denka onderscheidt zich door modellen met een bereik van meer dan 15 meter te voorzien van een aluminium giek. Het lichtere materiaal buigt bij een grotere reikwijdte minder door dan staal zodat de lastmomentbeveiliging ook minder snel aanslaat. Wat weer betekent dat de aluminium giek een groter bereik heeft. Dat kan nog verder worden vergroot door een kleinere en dus lichtere werkkorf.

Verhuurders

Al deze voordelen wil Van Heerde ook onder de aandacht brengen van verhuurders. De Nederlandse importeur zegt de machines niet zelf te willen verhuren om zijn klanten niet te beconcurreren. Ook het onderhoud is aan derden uitbesteed.

Het bedrijf brengt als Worldlift Industries de aanhanger hoogwerkers van Denka op de markt, de autohoogwerkers en zogeheten Spiders van Falck Schmidt en de compacte hoogwerkers Falcon Spider en Falcon Narrow.

De concurrentie bouwt bijvoorbeeld ook hoogwerkers met spinnenpoten maar de machines zijn in Van Heerdes visie niet met elkaar te vergelijken. De Deense varianten zijn niet alleen te leveren met een rupsonderstel maar ook met wielen.

De compacte hoogwerkers zoals de 12-meter machine kunnen zonder al te veel problemen door deuropeningen rijden. Deze meet een breedte van 75 centimeter en blijkt populair bij schilders. De ruim 1000 kilo zware machine stempelt ook op een relatief klein oppervlak af. Als optie levert de fabrikant een zelfrijdende uitvoering van deze aanhanger hoogwerker. Anders dan de andere modellen draait deze machine alleen op het lichtnet.

Reageer op dit artikel