nieuws

Deel viaduct voor RandstadRail geplaatst

bouwbreed

den haag – Het eerste deel van het RandstadRail-viaduct in de Beatrixlaan in Den Haag is geplaatst. Met een officiële handeling door wethouder B. Bruins is de aanzet gegeven voor het verbindingsviaduct tussen de netten van de HTM en de NS.

De constructie, die 400 meter van het 680 meter lange viaduct gaat omhullen, vormt een eerste aanzet tot een nieuw vervoerssysteem in de Randstad. Het systeem koppelt de vervoernetten voor tram en trein. Over een jaar zal het Haagse tramnet aangesloten zijn op het net van de Nederlandse Spoorwegen, een jaar later gevolgd door de doorkoppeling naar het tramnet van de RET in Rotterdam.

Met het plaatsen van het eerste deel van de open constructie van stalen ringen, verbonden door buizen (de �netkous�), is duidelijk dat maatvoering bij het project een belangrijke rol speelt. Het gaat volgens projectdirecteur J.P. Bol van CB3 om beton- en staalwerk waarbij niets recht is. Het tracé van het RandstadRailviaduct in de Beatrixlaan is lichtgebogen, de betonnen kolommen voor de liggers van het viaduct hebben een verlopende ronde doorsnede en de stalen netkous blijft rond maar verbreedt zich bij het nieuwe station in de Beatrixlaan. “Desondanks is wat qua vorm is uitgedacht in werkelijkheid goed uit te voeren”, zegt de projectdirecteur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels