nieuws

China wil groot aantal kerncentrales bouwen

bouwbreed

bejing – China is van plan tussen 2005 en 2020 circa 50 miljard dollar uit te geven voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat maakte Kang Rixin, de president van het Chinese staatsbedrijf China National Nuclear Corp, bekend. China heeft nu elf kerncentrales in bedrijf of in de aanbouw die samen 2,3 procent van alle […]

bejing – China is van plan tussen 2005 en 2020 circa 50 miljard dollar uit te geven voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat maakte Kang Rixin, de president van het Chinese staatsbedrijf China National Nuclear Corp, bekend.

China heeft nu elf kerncentrales in bedrijf of in de aanbouw die samen 2,3 procent van alle elektriciteit in China produceren. Door het bouwen van dertig nieuwe kerncentrales van elk 1000 megawatt kan het aandeel van de kernenergie voor 2020 worden opgevoerd tot 4 tot 5 procent.

China wil minder afhankelijk zijn van stroom uit kolen en van olie-importen. Door de enorme groei van de Chinese economie verwacht Kang Rixin dat China in 2020 4,5 biljoen kilowattuur nodig heeft. In 2005 wordt ongeveer 1,9 biljoen kilowattuur geproduceerd.

De Amerikaanse krant USAToday schrijft dat de Chinese overheid binnen een aantal weken een order van 8 miljard dollar zal plaatsen voor nieuwe kernreactoren.

Het Brits-Amerikaanse bedrijf Westinghouse en de Franse onderneming Areva zijn de belangrijkste kandidaten met op de achtergrond de Russische onderneming AtomStroyExport.

Behalve in kernenergie wil de Chinese overheid ook meer geld investeren in de exploitatie van de Chinese aardgasvoorraden.

Reageer op dit artikel