nieuws

Anoniem klikken op site over frauderende ambtenaren

bouwbreed

den haag – Ambtenaren, bedrijven en burgers kunnen sinds deze week anoniem klikken over frauderende ambtenaren, op de website www.frauderendeambtenaren.nl.

Initiatiefnemer is F. Bout. “Fraude door ambtenaren komt steeds vaker voor”, zegt hij. “Maar het komt bijna nooit naar buiten. Men weet vaak niet waar de zaken gemeld kunnen worden.”

Zelf beweert hij in het verleden bouwfraude onder ogen te hebben gehad. “Ik heb daar melding van gemaakt. Maar nu weet ik dat mijn melding bij de verkeerde mensen is terecht gekomen. Ook die hadden een belang in de fraude.”

Bout hoopt dat met behulp van de site corruptie en andere onverkwikkelijke zaken in de ambtenarij zichtbaarder wordt. Hij verwacht bovendien dat de klik-site leidt tot meer actie bij de autoriteiten. “Je bereikt mensen die je anders niet zou kunnen bereiken.

Alle verhalen die worden aangeboden worden eerst uitvoerig gelezen, benadrukt Bout. Bij het plaatsen van onwaarheden zal worden overgegaan tot aangifte van valsheid in geschrifte bij de politie. Uiteindelijk moet het initiatief leiden tot vermindering van fraude. “Door het bestaan van onze website zal de frauderende ambtenaar voorzichtiger worden.”

De Nederlandse bevolking denkt dat politici en ambtenaren veel corrupter zijn dan onderzoek aantoont, zo bleek uit een enquête van Maurice de Hond. Nederlanders schatten dat 17 procent van de rijksambtenaren en 18 procent van de gemeenteambtenaren over de schreef gaat. Deze zomer kwam uit onderzoek van de Vrije Universiteit naar voeren dat 3,2 procent van de ambtenaren corrupt is.

Reageer op dit artikel