nieuws

AM scoort met verkoop huizen

bouwbreed

amsterdam – Ontwikkelaar AM heeft in de eerste helft van het jaar 3678 woningen verkocht. De afzet ligt 16,5 procent hoger dan een jaar geleden. “De markt voor woningbouw is erg goed”, verzekert topman P. Noordanus. “Wacht maar tot ook onze concurrenten met de cijfers naar buiten komen. De hypotheekrente is laag en ondanks alle inspanningen van de overheid kampen we met een te gering aanbod van bouwlocaties.”

Noordanus verwacht dat zijn onderneming dit jaar 5500 woningen aan de man zal brengen. De gemiddelde prijs voor de panden zakte in de eerste helft van het jaar met 4000 euro tot 256.000 euro. Door stroomlijning van de organisatie slaagde AM er desondanks in de marge op te krikken van 4,8 tot 6,9 procent.

AM sloot de eerste zes maanden talrijke overeenkomsten met zowel overheden als particuliere partners over de ontwikkeling van wijken en binnensteden. Successen werden geboekt in Bleiswijk (project De Tuinen), Breda (Drie Hoefijzers) en Den Bosch (Carolus). Aan het lijstje kunnen worden toegevoegd Gorinchem (Hoog Dalem), Lelystad (Schouw) en Utrecht (Hart van Hoograven).

Op weg naar een nieuwe rol als beleggende ontwikkelaar laat AM glanzende cijfers zien. In het eerste halfjaar maakte de omzet een sprong van 483 naar 684 miljoen euro. Het operationele resultaat steeg met 130 procent tot 66 miljoen euro. “Op termijn lopen we aan tegen een financieringsprobleem”, aldus Noordanus. Haast met het vinden van oplossingen heeft de topman echter niet. Mogelijkheden worden onderzocht om het bedrijf te splitsen en geheel dan wel gedeeltelijk van de beurs te halen. Omdat Noordanus zijn tempo niet wil laten bepalen door de buitenwacht, houdt hij voorlopig zijn kiezen stijf op elkaar. “Als op dit vlak iets te melden is, hoort de pers het als eerste.”

Het grondeigendom van AM nam in de eerste helft af met 140 hectare tot een nog altijd respectabele 1085 hectare. Het afgestoten oppervlak werd ingebracht in samenwerkingsverbanden voor locatie- en opstalontwikkeling. Van de resterende 1085 hectare is 950 hectare bestemd voor woningontwikkeling, de rest voor commercieel vastgoed. Naast de grond in eigendom beschikte AM via deelnemingen bovendien over 1050 hectare vrijwel uitsluitend bestemd voor woningbouw. Dankzij de grondportefeuille beheert AM posities voor de bouw van 41.000 woningen.

Concurrentie

Bij de ontwikkeling van commercieel vastgoed stuit AM op steeds sterkere concurrentie in Midden- en Oost-Europa. De vooruitzichten zijn volgens Noordanus goed, maar minder florissant dan twee jaar geleden gedacht. De ontwikkelaar probeert zijn winst niet langer te halen in grote steden als Warschau en Boedapest, maar wijkt uit naar aantrekkelijke middelgrote plaatsen. Bij de investeringen in commercieel vastgoed rijst met stip de ster van Turkije. Het land vertegenwoordigt al een aandeel van 18 procent.

Reageer op dit artikel