nieuws

Zwerfkeien maken brug over beek in Twente noodzakelijk

bouwbreed

almelo – Bij de aanleg van de 13 kilometer lange beek De Doorbraak in Twente vormen grove zwerfkeien obstakels bij de kruising met het Twentekanaal en de A35. Waterschap Regge en Dinkel en Rijkswaterstaat werken thans aan een ontwerp van een brug op de A35 die over de beek wordt geleid. In oktober verwacht het waterschap een definitief ontwerp.

De brug bij de kruising van de beek met de A35 wordt een fors kunstwerk, voorspelt projectmanager H. Lansink van het waterschap. Om voldoende ruimte te creëren tussen de brug en het maaiveld, moet niet alleen de brug maar ook de onderdoorgang waarschijnlijk worden �verpakt� in een betonbak. De Doorbraak is namelijk bedoeld als een ecologische verbinding. Groot wild moet onder de brug door kunnen lopen. Daarvoor is een verlaging van de droge beddingen aan weerszijden van de beek noodzakelijk. De betonbak zorgt dat de droge beddingen de waterdruk van de beek aankunnen.

De grote hoeveelheid zwerfkeien bij het Twentekanaal was een onaangename verrassing voor Regge en Dinkel. De keien bemoeilijken een boring onder het kanaal, en maken haar onder de A35 zelfs onmogelijk.

Onderzoek door TNO had uitgewezen dat de hoeveelheid keien minimaal was. Dat klopte op geringe diepte, maar op grote diepte werden grote nesten keien aangetroffen. Om de boorkop niet te laten vastlopen, worden de keien gezeefd en de gezeefde grond teruggestort. Het meerwerk kost zeker 200.000 euro.

Lansink vindt dat TNO nalatig is geweest. Het is niet duidelijk of aannemer Heijmans die kosten op TNO gaat verhalen. De aanleg van de beek is 3 kilometer gevorderd. Pas in 2014 moet de beekklaar zijn.

Reageer op dit artikel