nieuws

Wierden biedt meeste kavels aan voor particulier opdrachtgeverschap

bouwbreed Premium

rotterdam – De gemeente Wierden biedt met 1350 kavels particulieren de meeste ruimte om zelf een woning te bouwen. De plaats is daarmee niet alleen landelijk koploper, maar ook in de provincie Overijssel. Dat blijkt uit cijfers van Bouwcentrum Expo, een kennis- en expertisecentrum op het gebied van particulier opdrachtgeverschap.

De gemeente en provincie voeren gezamenlijk de ranglijsten aan. Overijssel beschikt met 5127 vrije bouwkavels over eenvijfde van het totale aanbod in Nederland, dat 25.001 kavels omvat. Friesland is met 13 procent goed voor een tweede plek in de ranglijst van provincies, Noord-Brabant en Limburg delen de derde plaats met elk 11 procent van het totaal aantal kavels.

Als het om de gemeente met de meeste kavels gaat, moet Friesland de tweede plaats aan Drenthe afstaan. In de provincie van Bartje is Tynaarlo met 1275 kavels op één na de royaalste aanbieder van vrije bouwkavels.

In Limburg biedt Weert de meeste kavels aan. De gemeente, die daarmee de derde plaats bezet, heeft plek voor de bouw van 1060 woningen in de vrije sector.

De landelijke top drie is een Overijssels onderonsje. Na Wierden en Tynaarlo volgt Hengelo als nummer drie. De Twentse gemeente biedt 1255 vrije kavels aan.

Weert, de nummer één van Limburg, valt net van het podium en belandt op de vierde plaats.

De provincie Utrecht is ook op gemeentelijk niveau de krapste bouwmarkt. De gemeente Leusden biedt van de provinciale toppers met 144 kavels het minste ruimte aan voor de zelfstandige opdrachtgever.

Hoorn en Terneuzen houden namens respectievelijk Noord-Holland en Zeeland met 250 en 305 kavels de lantaarndrager gezelschap.

Van de vier grootste gemeenten steekt Rotterdam met kop en schouders boven de rest uit. De Maasstad heeft 485 kavels in de aanbieding. De stad ligt daarmee ver voor op de nummer twee Den Haag, die 160 vrije kavels aanbiedt.

Amsterdam en Utrecht volgen op de derde en vierde plaatse met 121 en 51 vrije kavels.

Reageer op dit artikel