nieuws

Strenge veiligheidseisen beperken gevolgen aanslagen

bouwbreed

londen/rotterdam – Terroristische aanslagen zijn niet te voorkomen. Maar het is wel mogelijk om de gevolgen te beperken door bouwprojecten aan strenge veiligheidseisen te onderwerpen.

Hoewel de lightrailverbinding tussen Rotterdam, Zoetermeer en Den Haag na oplevering voldoet aan de strengste en nieuwste veiligheidseisen, is een aanslag zoals afgelopen donderdag in Londen plaatsvond, niet te voorkomen. Dit stelde een woordvoerder van Projectbureau Randstadrail op vrijdag.

Wel is het mogelijk de gevolgen van een aanslag beter in de hand te houden. Zo zijn de drie kilometer lange tunnelbuizen van het tracé in aanbouw van elkaar gescheiden. De mogelijke schade blijft dan beperkt tot één buis. De perrons van station Blijdorp worden om dezelfde reden gescheiden door een glaswand. Verder moet een rookgasafzuigsysteem bij de stations voorkomen dat bij een brand slachtoffers vallen door rookvergiftiging of slecht zicht. Met behulp van camera�s in de rijtuigen moet verdacht gedrag van passagiers snel op te merken zijn. De strenge veiligheidseisen zijn overigens ingegeven door brand in tunnels en zijn niet gebaseerd op grond van ervaring met terroristische aanslagen.

In Londen waren politiemensen vrijdagmiddag in de Londense metrobuizen nog steeds op zoek naar lichamen en aanwijzingen die mogelijk leiden tot de opsporing van de bommenleggers.

Volgens politiecommissaris Ian Blair was eerder sprake van vijftig doden als gevolg van de aanslag, maar het is volgens hem ook nog mogelijk dat er nog meer slachtoffers in de metrobuizen bekneld zitten. Blair verklaarde evenwel dat zich geen overlevenden meer in deze buizen bevinden. Gevreesd wordt dat nog minstens tien lichamen in de puinhopen liggen.

Aanvankelijk werd aangenomen dat het herstel van de tunnelbuizen enkele weken in beslag zou nemen. Maar met de ontdekking van een tunnelbuis die compleet op instorten staat, kon dat nog wel eens langer gaan duren.

Reageer op dit artikel