nieuws

Rotterdam blijft bouwen zonder welstandstoezicht

bouwbreed Premium

ROTTERDAM – De Rotterdamse gemeenteraad heeft besloten dat een experiment met welstandsvrij bouwen in de wijk Nesselande wordt voortgezet. Een eerder besluit van de deelraad Prins Alexander om door invoering van beperkt welstandstoezicht rommeligheid tegen te gaan, werd vernietigd.

De hele linkse oppositie en de kleine christelijke partijen verzetten zich gisteren tegen de vernietiging van het deelgemeentebesluit. Dat geldt als een zwaar middel, dat alleen wordt ingezet wanneer een deelgemeentelijk besluit strijdig is met het algemeen belang. “Dat klinkt in dit geval wat potsierlijk”, gaf wethouder M. Pastors toe, “maar dat is dan ook alleen een juridische term.” Pastors wees op de grote tevredenheid onder bewoners van Waterwijk 1 (tachtig woningen) en op het belang van de mogelijkheid “voor mensen die daar de middelen voor over hebben” om geheel naar eigen inzichten een huis te bouwen. “We gaan hen niet voorschrijven welke bakstenen ze moeten gebruiken.” Volgens de SP is sprake van “anarchie van de rijkelui”.

Pastors floot eerder zijn eigen ambtenaren terug die welstandsregels in Waterwijk 2 (223 woningen) op sommige locaties wilden aanscherpen. Geen huis is hetzelfde in het gebied, dat is verdeeld in eilandjes met telkens vier kavels. De bonte kleuren en de gevarieerde materialisatie en vorm maken het wijkje volgens de voltallige deelraad Prins Alexander tot een ratjetoe. Anderzijds blijkt de variatie ook weer niet zo enorm: de woningtypen �boerderette� en �notariswoning� zijn veruit dominant. Het experiment met welstandsvrij bouwen werd in de vorige bestuursperiode gelanceerd door GroenLinks-wethouder H. Meijer.

In september worden kavels verloot die nog vrij zijn voor de tweede fase van Waterwijk.

Reageer op dit artikel