nieuws

Nieuwe afvalregels jagen bouwbedrijven op kosten

bouwbreed

den haag – De nieuwe afvalregels kosten bouwbedrijven handenvol geld. Aannemers moeten een zeer omvangrijke administratie bijhouden wat tienduizenden euros kost.

Dat stelt de verladersorganisatie EVO. EVO heeft berekend dat een gemiddeld aannemingsbedrijf met zes personeelsleden ongeveer 26.000 formulieren moet invullen voor de nieuwe afvalregeling. Volgens de organisatie komt het neer op 20.000 euro aan arbeidskosten.

De nieuwe afvalregeling is op 16 juli ingegaan en verplicht bedrijven die afval verwerken of vervoeren tot registratie bij een landelijk loket. Het gaat dan niet alleen om bedrijven die zich alleen met afval bezighouden maar ook om aannemers die sloopafval wegbrengen.

Het ministerie van VROM wilde met de nieuwe regeling de lasten verlichten, maar bereikt het tegenovergestelde, stelt EVO. Volgens EVO levert de regeling voor bouwbedrijven enorm veel papierwerk op, “en dat terwijl het vaak gaat om afval dat ongevaarlijk is en bestemd voor hergebruik.”

EVO vindt dat bedrijven die het vervoeren van afval niet als hoofdactiviteit hebben, moeten worden vrijgesteld van de nieuwe regeling. Ook moet volgens de organisatie iets gedaan worden aan de verplichte aanmelding. In het verleden moesten bedrijven zich melden bij de provincie; nu is er een landelijke aanmelding. De eisen om zich te laten registreren zijn zo hoog dat met name kleine bedrijven worden gedupeerd, aldus EVO. Die hebben volgens de organisatie erg veel moeite om voldoende aan te tonen dat ze vakbekwaam en kredietwaardig zijn.

Reageer op dit artikel