nieuws

Lafarge herbouwt vernielde cementfabriek op Atjeh

bouwbreed

parijs – De Franse cementfabrikant Lafarge gaat 90 miljoen dollar investeren in de herbouw van de cementfabriek op Atjeh. De installatie werd tijdens de tsunami van Tweede Kerstdag volledig vernield.

De nieuwe fabriek, die midden 2007 operationeel moet zijn, krijgt de modernste technologie en moet 1,6 miljoen ton cement per jaar draaien.

“De fabriek zal bijdragen aan de wederopbouw van de economische activiteit. Wij zijn al lang aanwezig in Indonesië en willen de getroffen bevolking zo snel mogelijk ondersteunen. De behoeften voor de herbouw zijn enorm,” aldus topman Bernard Kasriel tijdens een bezoek aan Atjeh. Hij opende daarbij ook een drijvende terminal in de haven van Lhonknga waarmee Lafarge cement uit een fabriek in Maleisië kan aanvoeren. Die terminal heeft een capaciteit van 1600 ton per dag en zal in werking blijven tot de nieuwe fabriek klaar is.

Kasriel kondigde verder aan dat Lafarge zelf vijfhonderd huizen, een school en een moskee gaat bouwen in het dorpje Lamkruet, dat tijdens de tsunami van de aarde is verdwenen. De eerste 275 huizen moeten volgende zomer klaar zijn en krijgen alle stromend water en elektriciteit. Lafarge investeert in dit project ongeveer twee miljoen dollar, dat voor een deel afkomstig is uit bijdragen van het eigen personeel voor een tsunami-fonds.

Het Franse bedrijf heeft de afgelopen maanden al meegewerkt aan het herstel van verschillende scholen en moskeeën in Atjeh en heeft bovendien een mobiele medische post in het rampgebied gestationeerd.

Reageer op dit artikel