nieuws

Halfondergronds bedrijfspark Laren hangt op financiën

bouwbreed Premium

laren – Er zijn plannen voor een halfondergronds bedrijventerrein op voormalig defensiecomplex Crailo in Laren. Het gaat om totaal 40 hectare. De financiële haalbaarheid is doorslaggevend voor de aanleg.

De Kolonel Palmkazerne, het militaire oefenterrein en het asielzoekerscentrum op het Crailo-terrein moet zich ontwikkelen tot een multifunctioneel terrein met een regionaal distributiecentrum (11 hectare), woningen en een ecoduct. Totaal gaat het om 40 hectare. Het bedrijventerrein wordt halfondergronds aangelegd, zodat het beter inpast in de omgeving. Op het dak komt groenvoorziening. Het ecoduct moet over de A1 de Westerheide en Blaricummerheide met elkaar verbinden.

De provincie Noord-Holland heeft ingestemd met deze combinatie van functies. Wel moet onderzoek nog uitwijzen of de plannen voor het ondergrondse bedrijventerrein financieel haalbaar zijn. De uitkomst hiervan is bepalend voor de verdere samenwerking tussen de Gooise gemeenten Bussum, Laren en Huizen. Vooral Laren wil vasthouden aan het oorspronkelijke uitgangspunt van 5 hectare voor het ondergronds bedrijventerrein.

Tevens onderzoekt de provincie of het Lucent-terrein in Huizen bij de plannen van Crailo kunnen worden betrokken. Lucent is een verlaten bedrijfsterrein tussen het oude centrum en de haven, waar de winkeliersvereniging een verbinding mee wil maken. Zowel de gemeente Huizen als de provincie wil dat het terrein een bedrijfsbestemming houdt, vanwege het grote tekort in de omgeving. Maar de bewoners ijveren voor een woonbestemming.

Reageer op dit artikel