nieuws

Centrada uit problemen dankzij samenwerking van corporaties

bouwbreed

lelystad – Centrada kan zijn nieuwbouw- en renovatieplannen van 340 miljoen euro uitvoeren. Realisatie van het programma was door geldgebrek lange tijd onzeker. Dankzij de steun van vijf andere sociale huisvesters kan de corporatie nu toch aan de slag.

Het vijftal bundelt de krachten in de Maatschappelijke Investeringsmaatschappij Lelystad. De nieuwe onderneming start per 1 oktober en wordt de eigenaar van de nieuwe woningen die in de hoofdstad van Flevoland worden gebouwd. Centrada wordt de beheerder.

De deelnemers zijn Woongroep Holland uit Amstelveen, Portaal uit Baarn, Regionale Woningbouwvereniging Samenwerking uit Goes, Stichting BrabantWonen uit Oss en de Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden uit Hoofddorp.

Centrada kreeg eerder al 14 miljoen euro steun van drie andere corporaties. Naast de Alliantie (Huizen) en GoedeStede (Almere), die elk 5 miljoen hebben toegezegd, leent Woningbouwvereniging Volkshuisvesting uit Geldermalsen 3 miljoen euro aan Centrada. Stichting Woningbouw Achtkarspelen is goed voor 1 miljoen euro.

De corporatiesector is voor het aanvullen van de tekorten van Centrada zwaar onder druk gezet door minister Dekker van VROM. Zij dreigde de sector een heffing op te leggen als de twintig rijkste corporaties van het land niet voor 15 juli over de brug zouden komen.

Centrada wil Lelystad voor een bedrag van 176 miljoen euro uitbreiden. Voor dat geld worden 1380 nieuwe woningen neergezet. De rest van het budget gaat naar renovatieprojecten om zo de kwaliteit van het bezit op peil te brengen.

In de plannen zijn ook twee wijken opgenomen die van het ministerie van VROM prioriteit krijgen. In de Atol- en Zuiderzeewijk worden voor 19,5 miljoen euro duizend woningen opgeknapt. Daarnaast worden er 214 nieuwe woningen gebouwd en is vier miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van wijkvoorzieningen, bijvoorbeeld een verzamelgebouw dat school, gezondheidscentrum en buurthuis onder één dak brengt.

Reageer op dit artikel