nieuws

Bouwen op lastige locaties is goed te regelen

bouwbreed

amsterdam – Zonder extreme meerkosten bouwen op de moeilijkste binnenstedelijke locaties van Amsterdam: directeur ing. Gert Sanders noemt het één van de specialiteiten van Smits Bouwbedrijf (SBB) uit Beverwijk. Ruim een kwart van de woningen die vorig jaar in de hoofdstad in aanbouw zijn genomen, wordt door zijn bedrijf geproduceerd en deels ontwikkeld.

Sanders staat aan de rand van de bouwput op het dynamische Westerdokseiland schuin achter het Centraal Station. Op een minimaal grondvlak van nog geen 80 bij 100 meter bouwt zijn bedrijf in opdracht van ontwikkelaar CCC, een samenwerking van Bouwfonds MAB en SBB zelf, in ongeveer 450 werkbare dagen het woongebouw La Grande Cour, een complex met meer dan 250 appartementen, enkele bedrijfsruimten en een parkeergarage van twee lagen.

De vloer van de garage is al gedeeltelijk gereed. Waarschijnlijk is het project eerder gereed dan afgesproken, terwijl het toch om een complex bouwwerk gaat. Voor de zomer van 2007 kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen, zo verwacht Sanders.

“Complicerend is de ligging. Het bouwterrein is ingeklemd tussen een belangrijke doorgaande weg en een gracht met ligplaatsen van woonboten. Ruimte voor de inrichting van een bouwplaats is er nauwelijks. De aanvoer van materialen is ingewikkeld. De hele omgeving staat in de steigers. Parkeerruimte voor medewerkers en onderaannemers is er nauwelijks”, schets de directeur. “Bovendien moeten we een ontwerp van drie verschillende architecten (Meyer en Van Schooten, Heren 5 en Architecten Cie) realiseren. Ogenschijnlijk ontstaat er één gebouw, maar we hebben te maken met drie ontwerpen. Toch kunnen we een dergelijk gebouw zonder extreme meerkosten realiseren.”

Het geheim schuilt volgens Sanders in het bouwteam. “We zijn in een heel vroeg stadium bij de bouwvoorbereiding betrokken. We hebben over een periode van zeker twee jaar goed nagedacht over de logistiek. Op ons verzoek hebben de architecten een aantal aanpassingen aangebracht, zodat het project deels in gietbouw kan worden gerealiseerd.”

Nog maar een paar maanden geleden gaf de Raad van State groen licht voor het definitieve bestemmingsplan. “Terwijl de procedures liepen, zijn wij gewoon doorgegaan met de voorbereidingen. Daardoor was het mogelijk heel snel te beginnen. Zo doen we dat graag.”

Smit�s Bouwbedrijf speelt een prominente rol in de bouwproductie in de hoofdstad. Het bedrijf realiseerde eerder complexe woongebouwen op moeilijke plekken in de binnenstad.

Zo bouwde het het woongebouw aan de Droogbak op een steenworp afstand van het Westerdokseiland. En het bedrijf is prominent aanwezig in de vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden en op IJburg. Vorig jaar lauwerde de gemeente SBB met de Nico Nijmeijerpluim voor de goede verhouding tussen tijd, geld en kwaliteit voor een bouwplan op het Steigereiland. “Wethouder Stadig heeft zich tot doel gesteld jaarlijks 4000 woningen in aanbouw te nemen. Van de bouwproductie over 2004 nemen we 1325 woningen voor onze rekening.”

Om de bouwproductie te verbeteren werkt Stadig aan de Grote Vereenvoudiging: minder regels en minder complexe onderhandelingen over de grond. Hij heeft in Sanders een echte medestander gevonden. “De door hem geïntroduceerde bouwenvelop, in één keer op hoofdlijnen afspraken maken over het totale bouwprogramma, past helemaal bij onze werkwijze. We maken graag heldere afspraken. Ons daar vervolgens aan houden, behoort tot de kern van onze werkwijze. Zo kent iedereen ons ook.”

Gaat het om bouwprojecten waarin corporaties sociale huurwoningen realiseren en er ook nog koopwoningen moeten worden gebouwd, dan is SBB bovendien bereid de risico�s voor de afzet van de koopwoningen over te nemen. “In de dertig jaar dat ik betrokken ben bij ons bedrijf, heb ik op het terrein van sociale woningbouw een enorme omslag meegemaakt. Eerst hadden we de gemeente die echt alles regelde. Daarna moesten corporaties zelf bouwplannen ontwikkelen. En bij de gemengde projecten van vandaag kunnen we hen veel werk en risico uit handen nemen. In veel gevallen wordt het aandeel sociale woningbouw turn key aangeboden.”

Sanders is optimistisch over de toekomst van zijn onderneming. Dat bouwplannen steeds vaker door strenge regels over luchtkwaliteit worden vertraagd, jaagt hem geen schrik aan. “We kunnen zelf weinig doen aan de luchtkwaliteit. Maar voor de korte termijn zijn er voldoende bouwmogelijkheden. De eerste fase van IJburg is nog lang niet af. Ook in de Westelijke Tuinsteden liggen voldoende plannen klaar. Mocht daarna blijken dat het bouwtempo binnen de stad terugvalt, dan zal dat elders tot een grotere woningvraag leiden. De woningbehoefte in de Randstad blijft enorm. Wij zijn heel goed in staat een snelle omslag te maken naar locaties buiten de stad.”

Eerdere artikelen in deze reeks verschenen op 12 en 19 juli.

Smit�s Bouwbedrijf

Smit�s Bouwbedrijf is het hoofdonderdeel van de SBB Bouwgroep. Er werken ruim driehonderd mensen. Het werkterrein ligt voornamelijk in de Randstad en op beperkte schaal in België. Activiteiten zijn nieuwbouw, renovatie en groot onderhoud. Vorig jaar werd een omzet gehaald van 120 miljoen euro; aanzienlijk meer dan in 2003, toen de omzet 91 miljoen euro bedroeg. De nettowinst kwam uit op 6,6 miljoen tegenover 3,9 miljoen een jaar eerder. Sanders verwacht voor 2005 op zijn minst vergelijkbare cijfers of een nog hogere omzet.

De groep ondergaat een wijziging. De aandelen in het Belgische bedrijf Building te Herentals worden in de loop van dit jaar afgestoten. Eind vorig jaar zijn de aandelen van dochteronderneming Bouwbedrijf Stadswerk in Hoofddorp al verkocht aan het management.

In de zomermaanden zet Cobouw de schijnwerpers op bedrijven uit vooral het midden- en kleinbedrijf. De leidinggevende, in deze sector veelal directeur of eigenaar, geeft de verslaggever zijn kijk op de bouw.

Een ritje langs enkele bouwplaatsen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels