nieuws

Zaltbommel renoveert centrumgebied

bouwbreed Premium

arnhem – Zaltbommel gaat het gebied tussen het station en de binnenstad stroomlijnen. De gemeente heeft ontwikkelaar Johan Matser uitgekozen als partij waarmee de plannen verder worden uitgewerkt.

De plannen omvatten ongeveer 190 woningen, 44.000 vierkante meter kleinschalige kantoren en 19.500 vierkante meter voorzieningen.

Het gebied wordt nu in twee delen geknipt door de A2. Het oostelijk deel, tussen het station en de A2, is versnipperd en bevat een parkeerplaats voor treinreizigers, bedrijven en een boomgaard. Ten opzichte van de binnenstad ligt het station veel te geïsoleerd. De ontsluiting naar de binnenstad laat te wensen over. In het westelijk deel, tussen de A2 en de buitengracht van de binnenstad, ligt een ijzergieterij die vertrekt. Naar aanleiding van dat vertrek kwam Zaltbommel in overleg met de provincie Gelderland en het Rijk tot de slotsom dat de twee gebieden straks een eenheid moeten worden tussen station en stad.

Niveauverschillen

Het plan van ontwikkelaar Johan Matser lag het meest in de lijn van de visie van de gemeente, die een stedenbouwkundig plan voor het gebied liet ontwikkelen door Khandekar uit Benthuizen. In dat plan wordt uitgegaan van een terrasachtig landschap, waar de bebouwing in wordt gesitueerd. Matser heeft doorgeborduurd op het idee met de niveauverschillen. In het oostelijk deel komen de voorzieningen in een soort campus te liggen, met scholing, vrijetijdsfuncties en eventueel nog een klein deel wonen.

Op de plek van de ijzergieterij komen grondgebonden woningen en appartementen, 159 in getal. Voor langzaam verkeer is er een tunnel onder de A2 door bedacht, waardoor de snelweg minder als een barrière werkt.

Deze week ondertekent de gemeente met Matser een intentieovereenkomst. Over zes maanden moeten de plannen zo verfijnd zijn, dat partijen een samenwerkingsovereenkomst kunnen afsluiten. Dan wordt ook meer bekend over het totale investeringsvolume van het project.

Reageer op dit artikel