nieuws

Tweede draagweg hoeft niet duur te zijn

bouwbreed

rijswijk – Problematische constructies uit veiligheidsoogpunt voorzien van een tweede draagweg hoeft echt niet veel duurder uit te vallen, vindt J. Vambersky, hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft en directeur van een constructiebureau. Als er maar vroegtijdig rekening mee wordt gehouden.

Tijdens de gisteren in Ede gehouden Constructeursdag van de Betonvereniging pleitte Vambersky voor een eenduidiger regelgeving rond de tweede draagweg.

Als directeur van constructiebureau Corsmit maakt hij regelmatig mee dat, bij het jagen op een zo laag mogelijke prijs, de diverse deelnemers aan het bouwproces de veiligheidsmarge in de constructie over het hoofd zien.

Als in een later stadium bouwtoezicht alsnog aanvullende constructieve veiligheidsmaatregelen wenst, stuit dat vaak op enorme problemen en moeten er onnodig veel extra kosten worden gemaakt.

Zwaartekracht

De aandacht die Vambersky vraagt voor de tweede draagweg, wordt ingegeven door de steeds grotere ontwerpvrijheid die architecten zich toemeten. Omdat computers steeds eenvoudiger en sneller omvangrijke berekeningen uitvoeren, kunnen gebouwconstructies steeds complexer en gewaagder worden.

De daaruit voortvloeiende ontwerpvrijheid is terug te vinden in gebouwen die soms visueel de zwaartekracht enorm tarten met hun ver uitkragende of overhangende gebouwdelen. Bij dergelijke gebouwen is het inbouwen van een tweede draagweg hard nodig om de kans op instorting bij een calamiteit te voorkomen of in elk geval de effecten ervan sterk te reduceren.

Reageer op dit artikel