nieuws

Strenge aanpak illegale werkers

bouwbreed

den haag – Werkgevers die dwarsliggen door de Arbeidsinspectie geen informatie te verschaffen over een mogelijk illegale werknemer, kunnen in de toekomst rekenen op een boete van 8000 euro per illegale werknemer. De straf is even hoog als wanneer een bedrijf daadwerkelijk een illegale werknemer in dienst zou hebben. Staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) wil […]

den haag – Werkgevers die dwarsliggen door de Arbeidsinspectie geen informatie te verschaffen over een mogelijk illegale werknemer, kunnen in de toekomst rekenen op een boete van 8000 euro per illegale werknemer.

De straf is even hoog als wanneer een bedrijf daadwerkelijk een illegale werknemer in dienst zou hebben. Staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) wil de extra boete begin 2006 invoeren.

Van Hoof wil met de boete voorkomen dat werkgevers er voordeel bij hebben als werknemers zich niet willen of kunnen legitimeren. De Arbeidsinspectie heeft er nu nog hulp van de politie bij nodig om werknemers in die gevallen te dwingen om mee te werken.

Van Hoof wil onderzoeken of dit middel ook kan worden gebruikt bij de bestrijding van nep-zelfstandigen. Sinds de toetreding van de Midden- en Oost-Europese lidstaten tot de Europese Unie kunnen zelfstandige eenpersoonsondernemingen in het kader van het vrij verkeer van diensten zonder vergunning in Nederland aan de slag. Van Hoof laat nagaan of werkgevers met behulp van een boete verplicht kunnen worden te bewijzen dat er sprake is van een echte zelfstandige (bijvoorbeeld met behulp van de rekeningen of een overeenkomst).

Reageer op dit artikel