nieuws

Statkraft investeert in Duitse centrale

bouwbreed Premium

oslo/dortmund – Het Noorse energieconcern Statkraft stapt in de electriciteitsproductie in Duitsland met de bouw van een gasgestookte centrale in Herdecke bij Dortmund. De Noren ontwikkelen dit initiatief, dat een investering vergt van rond de 220 miljoen euro, in samenwerking met het Duitse energiebedrijf Mark-E, en wel op basis van een gelijke verdeling van kosten […]

oslo/dortmund – Het Noorse energieconcern Statkraft stapt in de electriciteitsproductie in Duitsland met de bouw van een gasgestookte centrale in Herdecke bij Dortmund. De Noren ontwikkelen dit initiatief, dat een investering vergt van rond de 220 miljoen euro, in samenwerking met het Duitse energiebedrijf Mark-E, en wel op basis van een gelijke verdeling van kosten en baten. De centrale krijgt een capaciteit van 400 MW, wat per jaar circa 2,4 terrawatt aan stroom oplevert. De plannen voorzien in de toepassing van de beste op de markt beschikbare technologie ten aanzien van milieu, veiligheid en productiviteit, zo onderstrepen de partners, die afhankelijk van het nog door de overheid te geven groene licht in het najaar van start willen gaan met de bouw. Twee jaar later kan de centrale dan in principe in bedrijf worden gesteld.

Statkraft – met een jaarproductie van 41 terrawatt, primair via waterkracht – is eigendom van de Noorse staat en zegt te mikken op een leidende rol in Europa bij de productie van milieuvriendelijke energie. Mark-E (jaarproductie nu 2,8 terrawatt) is voor krap 45 procent in handen van de gemeente Hagen. De gemeente Lüdenscheid bezit 22 procent van de aandelen en energieconcern RWE 20 procent.

Reageer op dit artikel