nieuws

Skanska bouwt eerste pps-school Noorwegen

bouwbreed Premium

stockholm – Skanska bouwt de eerste school van Noorwegen die als een publiek private samenwerking (pps) wordt neergezet. Naast de realisatie van de school neemt het Zweeds bouwconcern ook het onderhoud van de school voor zijn rekening. Met het contract is een bedrag van 64 miljoen euro gemoeid. SG Finans AS is de private investeerder […]

stockholm – Skanska bouwt de eerste school van Noorwegen die als een publiek private samenwerking (pps) wordt neergezet. Naast de realisatie van de school neemt het Zweeds bouwconcern ook het onderhoud van de school voor zijn rekening. Met het contract is een bedrag van 64 miljoen euro gemoeid.

SG Finans AS is de private investeerder voor het project. Het bedrijf hoest de benodigde 50 miljoen euro op voor de bouw van twee scholen in Oslo. Het resterende deel van de totale investering gaat naar het onderhoud van de twee panden. Skanska investeert zelf niet in het project.

Het eigendom van de scholen wordt door de lokale overheid van Oslo voor 24 jaar gedelegeerd aan Finans. Aan het einde van die periode koopt de stad de gebouwen terug voor één jaar huur. De overheid blijft verantwoordelijk voor het onderwijsprogramma van de scholen. Het project bestaat uit zowel renovatie en sloop als nieuwbouw. Een van de twee schoolgebouwen verdwijnt geheel waarna het oude pand wordt vervangen door nieuwbouw. De andere school krijgt een opknapbeurt en wordt uitgebreid. De werkzaamheden starten dit jaar. In opdracht van de gemeente Den Haag bouwt de Talent Groep de eerste pps-school van Nederland. Met het contract is een bedrag van 17 miljoen euro gemoeid. Het project omvat de financiering, het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de exploitatie van de school en heeft een looptijd van dertig jaar. Binnen de Talent Groep werkt aannemer Strukton samen met de technische dienstverlener Imtech en het schoonmaakbedrijf ISS Facility Services. De nieuwbouw van het Haagse Montaigne Lyceum is een proef die in samenwerking met het ministerie van Financiën is opgezet.

Reageer op dit artikel