nieuws

Prefab casco van vrijstaande woning bezwijkt

bouwbreed Premium

den haag – Bij het plaatsen van de vloer voor de tweede verdieping is in het Utrechtse dorpje Cothen het complete casco van een woning ingestort. Waarschijnlijk gaat het om een ontwerpfout. Wonder boven wonder kwamen twee bouwvakkers met de schrik vrij.

Het casco bezweek dinsdag rond vijf uur �s middags. Eerder die dag waren alle wanden plus de vloerplaten voor de eerste-verdiepingsvloer voor de vrijstaande woning met succes geplaatst. Twee medewerkers van montagebedrijf RTW Timmerwerken uit Rijssen hadden nog drie kanaalplaten voor de tweede verdiepingsvloer te gaan, toen plotseling de grond onder hun voeten wegzakte. Doordat ze zich probeerden vast te klampen aan een vloer die in de kraan hing, vielen ze iets later naar beneden en kwamen bovenop het puin van het instortende gebouw terecht, in plaats van eronder. Daardoor bleven hun verwondingen beperkt. Ze liepen flinke schaafwonden en bulten op, maar geen blijvend letsel.

W. Haase, een van de onfortuinlijke bouwvakkers, heeft geen idee wat er misging. Het gaat volgens hem om een rechttoe-rechtaan prefab casco waarvan hij er met zijn betonmontagebedrijf wekelijks wel twee of drie neerzet. De kanaalplaatvloeren worden koud op de prefab binnnenwanden geplaatst. Kunststof blokjes bieden daarbij een stelruimte van zo�n 2 centimeter. De ruimte tussen wand en vloer wordt opgevuld met krimpvrije ondersabelingsmortel. Haase en zijn collega�s zouden alleen het casco neerzetten. Opmetselen van het buitenspouwblad en afwerking van de binnenkant zouden andere bedrijven voor hun rekening nemen.

Directeur R. van den Brink van EBM Beton, de fabrikant van het casco, blijkt bij telefonische navraag wel enig idee te hebben over de toedracht, maar wil er niet teveel over kwijt. Hij gooit het op een combinatie van factoren. De afzonderlijke bouwdelen waren volgens hem doorgerekend en goedgekeurd, maar de combinatie was betrekkelijk uniek. Dat wijst op een ontwerpfout en niet op een misser bij de uitvoering. EBM laat haar woningen altijd doorrekenen door een gespecialiseerd ingenieursbureau. Bij Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Wijk bij Duurstede, waaronder Cothen valt, was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel