nieuws

Neprom: 300 miljoen extra versoepelt ontkoppeling

bouwbreed Premium

voorburg – Staatssecretaris Van Geel heeft geen argumenten meer om de regels voor luchtkwaliteit los te koppelen van de ruimtelijke ordening. Dat vindt voorzitter D. Werner van de Neprom.

De organisatie van de projectontwikkelaars betreurt dat Van Geel tot dusverre terughoudend reageert op het voorstel van de Neprom om het Besluit Luchtkwaliteit aan te passen. Nu het kabinet 300 miljoen euro extra beschikbaar heeft voor de luchtkwaliteit, vervalt volgens Werner het argument dat bij de ontkoppeling burgers succesvol kunnen klagen bij het Europese Hof.

Dankzij de financiële injectie immers zal de luchtkwaliteit binnen enkele jaren verbeteren, waardoor rechters de burgers in het ongelijk zal stellen. Alle reden dus volgens Werner om het voorstel van de Neprom over te nemen.

“Het probleem is dat Nederland als enige land in Europa in het Besluit Luchtkwaliteit een harde koppeling heeft gelegd tussen de Europese normen en het wijzigen van bestemmingsplannen. Grote delen van de Randstad zitten daardoor op slot. Gelijktijdig wordt bouwen in de weilanden feitelijk aangemoedigd. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van het kabinet”. De extra miljoenen voor de luchtkwaliteit zijn wat de Neprom betreft een prima opstap tot aanvullende maatregelen.

Reageer op dit artikel