nieuws

MKB Nederland vindt Zalm veel te zuinig

bouwbreed

den haag – MKB Nederland vindt het beleid van minister Zalm van Financiën te zuinig. Om de economie een impuls te geven moet het kabinet de reserves van de sociale fondsen aanspreken, zo bepleit de belangenvereniging van het midden- en kleinbedrijf.

Het begrotingstekort van Nederland schommelt momenteel rond de 2,2 procent. Zalm voldoet daarmee ruimschoots aan de norm van 3 procent die met de andere Euro-landen is afgesproken. “Het is niet slecht om tekorten weg te werken”, verzacht Hermans zijn kritiek, “maar 0,5 procent kan best ingezet worden om de economie op gang te helpen.”

In de sociale fondsen, die op de rijksbegroting staan en dus meetellen voor het begrotingstekort, zitten grote reserves. Bij elkaar opgeteld schiet er volgens MKB Nederland bij deze fondsen in totaal zo�n 5 miljard euro over. De lobbyorganisatie wil dat Zalm dit geld gebruikt om de Nederlands economie een oppepper te geven.

De reserves uit de sociale fondsen kunnen ingezet worden door de sociale premies te verlagen. “Ondernemers in het mkb zijn er klaar voor. Maar door de hoge loonkosten durven zij nog geen nieuwe mensen aan te nemen”, licht Hermans zijn standpunt toe.

Volgens MKB Nederland snijdt het mes aan twee kanten. De economie krijgt door het uitkeren van de reserves een impuls én de loonkosten dalen waardoor ondernemers sneller nieuwe mensen aannemen.

De nieuwe banen die zo ontstaan zijn volgens MKB Nederland op hun beurt goed voor het herstel van het consumentenvertrouwen.

Hermans hekelt het beleid van de regering en spreekt van de �zeven zonden van kabinet Balkenende 2�. MKB Nederland moppert daarbij niet alleen op de te strakke begrotingsdiscipline van Zalm. Zo heeft als zonde nummer één het Innovatieplatform, een initiatief van de regering om de ontwikkeling van nieuwe technologieën te stimuleren, te weinig oog voor het mkb.

Als zonde nummer twee noemt MKB Nederland het schrappen van regels, een belangrijk speerpunt van het kabinet. Hermans: “Op de werkvloer is nauwelijks iets te merken van het beleid. Daarbij komt dat de regels wel met een grasmaaier worden weggemaaid, maar daarachter groeit het net zo snel weer aan.”

De zevende zonde van de regering die op het lijstje van MKB Nederland prijkt, is volgens Hermans een goed voorbeeld van overbodige nieuwe regelgeving. Het kabinet wil op alle bestel- en vrachtauto�s verplicht een snelheidsbegrenzer laten monteren. Hermans: “Een maatregel waarvan niet eens is aangetoond dat hij goed is voor de verkeersveiligheid.”

Reageer op dit artikel