nieuws

Lafarge haalt banden aan met natuurfonds

bouwbreed

parijs – De Franse cementgigant Lafarge en het Wereldnatuurfonds (WNF) gaan werken aan het verder terugdringen van de CO2-emissies in cementfabrieken in opkomende landen, het bevorderen van het milieu tijdens de levensloop van producten en het verbeteren van andere milieu-indicatoren die voor een bedrijf als Lafarge van belang zijn.

Lafarge en WNF sloten voor het eerst een overeenkomst in 2000. Die had een looptijd van vijf jaar en stelde voor Lafarge acht strikte milieudoelstellingen. Die hebben onder meer betrekking op milieu-audits voor de cementfabrieken, milieuplannen voor de levensloop van producten, het verbruik van water, energie en primaire grondstoffen, de recycling van energie, de afvalverwerking en de stofuitstoot. De cementfabriek heeft naar eigen zeggen op al deze punten goede vorderingen gemaakt. Zo lag de CO2-uitstoot per ton cement vorig jaar 11,2 procent lager dan het nul-jaar 1990. Bij de productie van cement bestond 9,8 procent van de grondstoffen uit gerecycled materiaal. Voor pleisterkalk ligt dat cijfer al op 50,5 procent.

Het nieuwe contract duurt tot 2008. “De overeenkomst stelt ons in staat de ontwikkeling van ons milieubeleid te versnellen en legt de basis voor een nauwere samenwerking”, aldus topman B. Kasriel van Lafarge. Beide partijen beogen onder meer de CO2-emissies verder terug te dringen in China, Oost-Afrika en Brazilië door fossiele brandstoffen te vervangen door biomassa. Bovendien gaan ze werken aan de ontwikkeling en promotie van duurzame bouwproducten en systemen in de hele bouwketen.

Reageer op dit artikel