nieuws

Kasteelresten gevonden op woningbouwterrein

bouwbreed

ALBLASSERDAM – Voorbelasting van een bouwlocatie aan de Lange Steeg in Alblasserdam is tijdelijk uitgesteld na de vondst van een onbekend kasteelterrein.

Archeologen en gemeente verwachten dat nader onderzoek van de locatie de voortgangsplanning van het bouwproject niet hoeven te hinderen.

Het rechthoekige kasteelterrein (30 x 40 meter) dat dinsdag werd gevonden, is op geen enkele kaart vermeld. Vondstmateriaal binnen de slotgrachten dateert van de vijftiende of zestiende eeuw en duidt erop dat het een adellijke woonplaats betreft. Archeologen groeven onder meer een versierd aardewerken bord met heraldisch wapen op, een deel van een kruisboog en een tinnen kandelaar. “We hebben zelfs al een voetafdruk gevonden in een vlasput uit de vijftiende eeuw”, vertelt een dolenthousiaste archeoloog P. den Boer. Hij wil de komende weken op zoek naar overblijfselen van ommuringen en de ophaalbrug.

Eigenlijk zou het archeologisch onderzoek deze week worden afgerond, maar omdat de eerste paal pas in het tweede kwartaal van 2006 de grond in moet, wijst de gemeente nader onderzoek niet op voorhand van de hand. De provinciale archeoloog wordt geraadpleegd over het belang van de vondst.

Het archeologisch onderzoek gaat vooraf aan de bouw van 85 nieuwe woningen door Ontwikkelaar Klein Alblas. In het project De Waterhoven zijn verder 22 vrije kavels opgenomen die particulieren naar eigen inzicht kunnen bebouwen.

Reageer op dit artikel