nieuws

Kamer twijfelt over verbouwing overheidspand

bouwbreed Premium

DEN HAAG – De Tweede Kamer blijft twijfels houden over de aanschaf en verbouwing van het nieuwe pand voor de Raad voor de Rechtspraak in Den Haag. Het CDA en de PvdA vinden dat het monumentale gebouw in verhouding te groot en veel te duur is. Maar volgens minister Donner van Justitie is er niets aan de hand.

De fracties wilden gisteren tijdens een overleg met de bewindsman onder meer weten waarom het voormalige bankgebouw aan de Kneuterdijk zeventig werkplekken te veel krijgt. Zijn uitleg stelde de Kamerleden niet tevreden. “We zijn nog geen stap verder. Op deze manier blijven we geld over de balk gooien”, zei CDA-kamerlid Van Vroonhoven-Kok. “Het blijft raar zo�n groot gebouw”, stelde haar collega Wolfsen van de PvdA.

Bij de raad werken 149 mensen. Donner, die de verwarring rond diverse cijfers wilde wegnemen, wees erop dat de Rijksgebouwendienst bij de aankoop van het pand uitging van 150 werkplekken en uiteindelijk 218 plaatsen wist te creëren. Andere diensten zullen volgens Donner gebruik gaan maken van de ruimte die de raad niet nodig heeft. Ook kunnen de stafbureaus bij de gerechten worden overgeplaatst naar de Kneuterdijk.

De Rijksgebouwendienst kocht het pand in 2001 voor 16 miljoen euro. De verbouwing kost ongeveer 23 miljoen euro. In oktober is het gebouw naar verwachting klaar. De Raad voor de Rechtspraak moet ervoor zorgen dat de gerechten hun rechtsprekende taak goed kunnen vervullen. (anp)

Reageer op dit artikel