nieuws

Jababeka tilt Indonesië naar hoger niveau

bouwbreed

cikarang – Drinkwater uit de kraan en rioolwater gezuiverd de natuur weer in. In Nederland iets vanzelfsprekendst, in Indonesië is voor dergelijke luxe geen geld. De in Jakarta gevestigde projectontwikkelaar Jababeka tart de realiteit en laat zien dat het wel kan.

“Cikarang zou een experimentele zone moeten worden waar wonen én werken naar een hoger niveau wordt getild.” President-directeur Djuandi Darmono van Jababeka praat gedreven en met veel overtuigingskracht. De serieuze blik in zijn ogen verraadt dat hij geen grapjes maakt. Als het aan de projectontwikkelaar ligt dan wordt Cikarang een stad in een ontwikkelingsland met een westers voorzieningenniveau.

In Cikarang, dat zo�n veertig kilometer ten oosten van de Indonesische hoofdstad ligt, ontwikkelt Jababeka een gebied dat met 1.970 hectare te vergelijken is met Nederlands grootste Vinex-locatie Leidsche Rijn. Het gebied huisvest naast een industrieterrein voor multinationals, waaronder het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern Unilever, ook een woongebied waar sinds de start van het project begin jaren negentig inmiddels 750.000 mensen zijn neergestreken. Daarmee is de plaats wat betreft aantal inwoners te vergelijken met Amsterdam.

Cikarang is geen gewone plaats. Zo komt het drinkwater in de stad gewoon uit de kraan. En dat is voor de doorsnee Indonesiër een ongekende luxe. Wie in het land fris kraanwater wil drinken moet met grote watertanks sjouwen van het type dat in Nederland alleen op kantoren voorkomt. Niet alleen het drinkwater in de stad is bijzonder. Ook het afvalwater krijgt in Cikarang een speciale behandeling. Het riool loopt langs een zuiveringsinstallatie zodat het water bijna schoner is dan het riviertje de Cikarang waar het in geloosd wordt.

Om de voorzieningen mogelijk te maken, investeerde Jababeka 24 miljoen euro in drie waterzuiveringsinstallaties. Twee worden gebruikt voor de behandeling van het drinkwater en één maakt het afvalwater schoon. In Indonesië is voor woongebieden zo�n bedrag niet op te brengen. Om het geld toch terug te verdienen, heeft Darmono niet alleen de woonwijken van Cikarang op de zuiveringsinstallatie aangesloten, maar ook het aangrenzend industrieterrein dat speciaal is aangelegd voor buitenlandse ondernemingen. Levensmiddelenconcerns als Unilever stellen nu eenmaal hoge eisen aan hun grondstoffen en betalen zonder mopperen mee aan de zuiveringsinstallaties.

De goedkope huizen die Jababeka in Cikarang heeft gebouwd zijn nog niet op de waterzuiveringsinstallatie aangesloten. Om de prijs van de woningen laag te houden, zijn ze voorzien van een sceptic-tank. Maar als het aan Darmono ligt dan wordt op termijn ook het rioolwater van deze woningen gezuiverd. “Nu is het nog te duur. Maar hebben we eenmaal een bepaalde omvang bereikt, dan kunnen we met een kruissubsidie uit de opbrengsten van de duurdere woningen – De bewoners betalen een vergoeding voor de zuivering van het afvalwater – ook de goedkope huizen aansluiten.”

Een stad met moderne voorzieningen moet ook een moderne economie hebben. Om de juiste voedingsbodem te creëren voor een samenleving met een hoog kennisniveau, heeft Jababeka de President University opgericht. Het opleidingsinstituut telt vierhonderd studenten en reikt dit jaar de eerste bullen uit.

De universiteit verblijft nu nog in het voormalige hoofdkantoor van Jababeka. Voor de directie van de projectontwikkelaar is in Jakarta een eigen wolkenkrabber op de kop getikt. Maar over een paar jaar moet dat anders zijn. Voor een bedrag van 80 miljoen euro wordt in het nog lege omliggende gebied van de President University verder ontwikkeld tot een echte campus.

Onderwijs en projectontwikkeling hebben op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken. Toch is er wat Darmono betreft een direct verband. “De buitenlandse bedrijven die zich hier vestigen hebben goed opgeleide en getalenteerde mensen nodig. Met onze universiteit letterlijk om de hoek, hoeven ze niet ver te zoeken.” Om de studenten naar Cikarang te lokken, geeft Jababeka jaarlijks 1,7 miljoen euro uit aan studiebeurzen.

De kenniseconomie van Cikarang wil Darmono niet alleen op gang krijgen met jong talent. Hij wil ook ervaring in de stad. Om die binnen te halen, probeert hij oudere Nederlandse ingenieurs, bestuurders en technici over te halen naar Indonesië te komen. “De zon schijnt hier altijd, je kunt de hele dag terecht op de golfbaan van Cikarang en als je nog wilt werken dan kan dat ook. De multinationals in Cikarang kunnen hun ervaring goed gebruiken”, prijst hij de stad aan.

De bestuurder rekent vooral op de vitale vijftigplussers die na hun pensionering nog in zijn voor een nieuw avontuur of een tweede huis in de tropen voor de koude wintermaanden. Darmono wil de kenniswerkers van Cikarang in samenwerking met een Nederlandse projectontwikkelaar of aannemer naar de nog verder uit te breiden stad lokken. “Wij maken de afspraken met de Indonesische overheid en zorgen voor de grond, zij hoeven hier alleen maar te bouwen.”

Reageer op dit artikel