nieuws

Herstelhotel paradepaardje van Gemertse aannemer

bouwbreed Premium

gemert – Bouwbedrijf A. van Schijndel in Gemert ziet een markt voor de bouw van herstelhotels. Het onlangs opgeleverde herstelhotel De Kim, vlak bij de boulevard van Noordwijk, is wat de aannemer betreft de eerste in een reeks.

Een herstelhotel is een vakantieachtig verblijf waar mensen onder medisch begeleiding kunnen herstellen na een ziekenhuisopname. Het bouwbedrijf, dat de nieuwbouw neerzette in opdracht van de vereniging Willen is Kunnen, raakte zo enthousiast over dit project, dat het nu probeert meer zorginstellingen warm te krijgen voor zo�n medisch vakantieverblijf.

A. van Schijndel werkt al zo�n twintig jaar vrijwel uitsluitend voor de zorg en is dus goed op de hoogte van de eisen en wensen in deze sector. Er moeten veel meer instellingen zijn die wel wat zien in een herstelhotel, denkt de aannemer. “Het is niet door ons verzonnen, maar ik vind het wel een uniek concept”, zegt projectleider E. Reijnders. “Mensen komen er met een vakantiegevoel.” Inmiddels lopen de eerste gesprekken met opdrachtgevers over nieuwe herstelhotels. Reijnders: “Dit wordt ons paradepaardje.”

Op de plek waar de nieuwbouw is verrezen vlakbij de boulevard van Noordwijk stond al een gebouw met een vergelijkbare functie, maar dat was sterk verouderd. Het oude hotel is gesloopt en heeft plaatsgemaakt voor een modern gebouw met 41 zorgkamers met aangepaste douche- en toiletvoorzieningen en tal van recreatieve en medische faciliteiten. In een bouwteam met de opdrachtgever, de vereniging Willen is Kunnen, architect Braaksma & Roos en bouwmanagement L. Berg Consult en Advies, is het herstelhotel gebouwd.

Die kennis is bruikbaar bij nieuwe vergelijkbare gebouwen voor de zorg. Toch blijft het maatwerk, aldus Reijnders. “Dit gebouw midden in de duinen heeft vijf bouwlagen, maar wellicht wil je in de bossen maar twee bouwlagen en een groter grondoppervlak.”

Niet alleen de bouw, maar ook de inrichting van het herstelhotel De Kim is door de Gemertse aannemer verzorgd. In de loop der tijd is het bouwbedrijf uitgebreid met twee zusterbedrijven: Symo Bouw, gespecialiseerd in tijdelijke en semi-permanente huisvesting, en S.I.B. interieurbouw.

Het is een bewuste strategie om meer in eigen hand te kunnen houden. Projecten kunnen daardoor turn-key opgeleverd worden. Dat geldt niet alleen voor De Kim, maar bijvoorbeeld ook voor serviceflat De Rheyngaerde in Utrecht. En voorafgaand aan de nieuwbouw verzorgt Symo Bouw vaak al de tijdelijke huisvesting. Net als bij permanente bouw is dat een kwestie van tijdig beginnen met plannen, is de ervaring van de Gemertse bedrijven. De voorbereidingstijd voor tijdelijke huisvesting begint die van permanente bouw steeds dichter te benaderen. “Opdrachtgevers denken soms dat als je vandaag belt, dat het er dan over drie weken staat. Dat valt vaak moeilijk uit te leggen”, zegt Reijnders.

Trajecten van twee jaar voordat de bouwvergunning binnen is voor tijdelijke of semi-permanente huisvesting zijn geen uitzondering. “Soms voldoet de oude huisvesting absoluut niet meer, maar daar gaat de vergunningsafgifte echt niet sneller door”, aldus Reijnders Vergunningstrajecten mogen dan steeds langer worden, om een deel van die tijd terug te winnen probeert Symo Bouw de bouwtijd steeds verder te bekorten. En bouwtijd is al erg kort volgens Reijnders omdat zo�n tachtig procent van een project wordt geprefabriceerd. Daar komt nog eens bij dat de eisen in de zorg steeds strenger zijn geworden. Ook voor tijdelijke huisvesting, waar het toch meer woekeren met ruimte is. “Dat maakt het lastig, je bent beperkt in de ruimte, daarom moet je creatief zijn in je bouw”, stelt Reijnders.

�Mensen komen er met een vakantiegevoel�

Reageer op dit artikel